top of page

Viitoarea preşedintă a Braziliei ar putea fii o credincioasă penticostală

Marina Silva s-a născut într-un loc uitat de lume, departe de lumea civilizată, undeva în jungla Amazonului. Face parte dintr-o familie săracă, de 11 copii, din care doi au murit din cauza malariei. Ea însăşi a suferit mai multe episoade de malarie, hepatită şi alte boli tropicale.

În copilărie a lucrat în agricultură împreună cu fraţii ei, apoi a muncit la recoltarea cauciucului şi ca servitoare. Doar la 14 ani a învăţat să citească şi operaţiile de bază ale aritmeticii, într-o şcoală creştină evanghelică. După ce a terminat şcoala elementară, s-a înscris în anul 1981 (la 23 de ani), la Universitatea Federală din Acre.


Marina Silva

În anul 1990 a ajuns deputată federală şi în 2003 preşedintele Lula da Silva a numit-o Ministru al Mediului Ambient. A demisionat din acest post în 2008 şi în anul următor a părăsit şi partidul preşedintelui pentru a se înscrie în Partidul Verde.

Din partea acestui partid în 2010 va candida la preşedinţia ţării şi contrar sondajelor, a reuşit să obţină 19,3 % din voturi.

În Octombrie 2013, Eduardo Campos, liderul Partidului Socialist din Brazilia a anunţat o coaliţie cu Partidul Verde a lui Silva, şi în Aprilie 2014 Campos şi-a anunţat candidatura la preşedinţie, cu Marina Silva de vicepreşedintă. Situaţia a cunoscut o schimbare foarte importantă, luna trecută când Eduardo Campos şi echipa lui de campanie au murit într-un tragic accident aviatic, iar Marina l-a substituit la candidatura prezidenţială (Wikipedia).

Din punct de vedere religios, Marina a fost crescută într-o familie de catolici practicanţi şi ea însăşi visa în tinereţe să devină călugăriţă. În anul 1995 a experimentat o schimbare spirituală prin naşterea din nou, convertindu-se la credinţa evanghelică şi integrându-se în Adunarea Biblică a Harului. Din 2004 este misionară în cadrul organizaţiei penticostale Assemblies of God.

În momentele dificile, candidata la preşedinţie Marina Silva, consultă Biblia înainte de a lua o decizie, constată cu indignare cotidianul Infobae, citând surse din ziarul Folha din Sao Paolo. Silva este o credincioasă ferventă şi motivele devoţiunii sale sunt problemele de sănătate pe care le-a avut. În timpul copilăriei a suferit de multe boli tropicale şi datorită contaminării râului Amazon cu metale şi mercur. Medicii i-au diagnosticat un timp scurt de viaţă şi i-au recomandat rugăciunea. Deşi a fost supusă unui tratament în Statele Unite, acesta nu a dat rezultate. La întoarcerea în Brazilia, un medic i-a spus: „Dumneavoastră nu aveţi nevoie de un medic. Aveţi nevoie, de o minune, doamnă”. Astăzi la 56 de ani, sănătatea ei s-a îmbunătăţit considerabil. Silva consideră că recuperarea ei este o minune, trecând peste toate sechelele care încă o mai deranjează.

Conform aceluiaşi ziar din Sao Paolo, Silva recurge des la „ruleta biblică” pentru a lua decizii şi a căuta călăuzire spirituală. Şi citează două momente în care ea a făcut acest lucru. Primul este în dimineaţa zilei de 4 Octombrie 2013, înainte de a accepta propunerea lui Eduardo Campos de a se uni în proiectul său politic şi al doilea, cu câteva săptămâni în urmă, după tragicul accident aviatic în care a murit Campos. Ea însăşi a considerat ca o providenţă divină, faptul că nu s-a aflat în acel avion care s-a prăbuşit.

Marilia de Camargo Cesar, autoarea unei biografii autorizate a lui Silva, ce a fost publicată în 2010, aminteşte că Marina, înainte de a accepta ca ea să scrie această carte, i-a spus că are nevoie de opinia altei persoane. „S-a ridicat de pe sofa, a luat Biblia şi a deschis-o la întâmplare şi conform versetului pe care l-a citit acolo, a înţeles că „este un mesaj personal al lui Dumnezeu” şi a acceptat oferta.

„Ea nu se grăbeşte să ia decizii deoarece înainte de a se consulta pe pământ, întreabă Cerul”, specifică Valnice Milhomens, pastor în Biserica Naţională a Domnului Isus Hristos, prietenă de rugăciune a Marinei, de mai mult de o decadă. „Ea niciodată nu a amestecat credinţa cu politica” (Infobae).

„Una din sursele ei de sprijin este Dumnezeu”, spun membrii familiei, citaţi de prestigiosul The Wall Street Journal . „Credinţa ei a ajutat-o să câştige voturi în importantul sector evanghelic din ţară”. „Dumnezeu este unul dintre principalii ei consilieri şi uneori aceasta semnifică că trebuie să avem răbdare”, recunoaşte unul dintre responsabilii campaniei electorale.

Acum, activista şi senatora de 56 de ani, ar putea deveni următoarea preşedintă a Braziliei. Sondajele indică că Silva dispune de suficiente voturi pentru a forţa un al doilea tur de scrutin, contra actualei preşedintă, Dilma Rousseff şi în acest caz ar câştiga alegerile. Este vorba de o răsturnare de situaţie radicală, faţă de acum câteva săptămâni când actuala preşedintă se părea că nu are rival şi Silva nici măcar nu era candidată (The Wall Street Journal).

Brazilia este o ţară în care evanghelicii reprezintă 22,2 % din populaţia ţării. Mai exact este vorba de 42 milioane de evanghelici (din care 24 milioane aparţin de Assemblies of God), faţă de 123,3 milioane de catolici (64,6 %), conform Institutului Brazilian de Geografie şi Statistică.

Conform unui sondaj Ibope, 97 % dintre brazilieni sunt de părere că credinţa în Dumnezeu „îi face pe oameni mai buni”, 79 % sunt împotriva legalizării marijuanei şi al avortului, iar un procentaj de 53 % se pronunţă împotriva căsătoriilor homosexuale.

Aceste probleme etice, problemele economice ale ţării şi cele internaţionale, sunt provocările la care Marina Silva va trebui să le facă faţă, dacă va ajunge să fie preşedinta Braziliei. Va fii prima credincioasă penticostală din lume care va ocupa o funcţie atât de importantă pe eşichierul politic internaţional.

Comments


bottom of page