top of page

Viaţa creştinilor persecutaţi din ex-republicile sovietice din Asia Centrală

În fiecare an, cel puţin 100 de milioane de creştini sunt persecutaţi din cauza credinţei lor. În multe cazuri, guvernul este cel care se află la origine pentru că promovează legi care restrâng libertatea religioasă într-o formă severă. CBN News a primit permisiunea de a participa la o adunare secretă a credincioşilor din ţările fostei Uniuni Sovietice din Asia Centrală. La început, credincioşii de acolo, au avut rezerve faţă de camerele de televiziune, din frică să nu fie descoperiţi şi asasinaţi, dar după mai multe luni de negocieri, au fost de acord ca să-şi facă cunoscută situaţia, cu condiţia ca televiziunea CBS News, să ia măsurile de precauţie şi să le protejeze identitatea.

Locul de întâlnire era foarte bine ales. „Este o localitate frumoasă, situată între munţi. De fapt 70 % din ţară este zonă muntoasă, iar localnicii o numesc Elveţia Asiei”, spune Vitali, unul dintre creştinii persecutaţi. „Obiectivul nostru era să găsim un loc sigur, departe de oraş, pentru a nu atrage atenţia autorităţilor”, adaugă.

Timp de mai multe zile, Vitali împreună cu un grup de creştini s-au reunit într-o localitate izolată, ascunsă între munţi, la două ore de capitala Biskek. „Ne rugăm, cântăm şi facem strategii pentru a împărtăşi dragostea lui Dumnezeu”, spune Vitali.

Din motive de securitate, CBN News, nu poate să le arate faţa şi nici să le reveleze numele reale. Într-o mică încăpere, s-au adunat credincioşi din Kirghistan, Uzbekistan, Kazahstan şi Tadjikistan. Toate aceste ţări au fost parte din Uniunea Sovietică în Asia Centrală, care astăzi experimentează un val crescând de ostilitate şi persecuţie contra creştinilor. Toţi sunt parte dintr-o misiune creştină care are ca obiectiv, evanghelizarea tinerilor din fosta Uniune Sovietică.

„Este aproape imposibil să predici deschis despre Isus Hristos. A face acest lucru te expui la a fi bătut, arestat sau asasinat”, comentează Vitali.

Marat este un lider tânăr din Uzbekistan. „Am avut noroc să nu fiu arestat, dar poliţia secretă m-a interogat de mai multe ori pentru că am organizat adunări în casa mea. Mi-au spus că ceea ce făceam este ilegal”, spune Marat. El conduce o şcoală creştină de informare şi pregătire pentru liderii creştini uzbeci. „Presiunea nu cedează. Mereu suntem sub un stres constant. Nu poţi avea încredere în nimeni pentru că nu ştii dacă te vor denunţa sau te vor acuza de prozelitism”, continuă Marat.

Doud este din Kazahstan, ţara cea mai mare dintre cele cinci ex-republici sovietice din Asia Centrală. Până în 1990, Kazahstanul nu a avut deloc creştini, dar astăzi biserica creşte. Cu toate acestea, legile stricte împotriva religiei fac ca să fie dificil ca o congregaţie să se înregistreze. „Conform legilor noastre, nu se poate merge la biserică până ce nu ai împlinit 18 ani. Aceasta înseamnă că nu putem organiza reuniuni ale tinerilor şi nici clase de şcoală biblică sau de ucenicie”, relatează Doud.

Firuz este din Tadjikistan. Un video, filmat de un amator, arată o adunare secretă dintr-o casă, scos din ţară pe ascuns şi predat celor de la CBN News. Adunările sunt mici şi de obicei au loc în casele unor credincioşi. „Persoanele din acest video ştiu cu exactitate riscurile la care se expun. Părinţii noştri, încă din copilărie ne-au învăţat că va veni o zi în care va trebui să ne sacrificăm vieţile”, spune Firuz.

Tadjikistan are o populaţie de 7 milioane de persoane şi 70 000 dintre ei sunt creştini, conform raportului Open Doors. „Fiecare viaţă contează. Dumnezeu ne spune că trebuie să fim mulţumiţi în fiecare zi, să ne bucurăm pentru fiecare suflet care ajunge în cer. Acest lucru ne motivează, pentru fiecare suflet în plus”, adaugă Firuz.

Libertatea religioasă este stipulată prin constituţie în cele cinci ţări, dar în realitate este restrânsă. În timp ce islamul este religia dominantă, o expresia mai radicală a acestuia îşi are originea tocmai în Asia Centrală.

Dimitri Kabak este un avocat specializat în drepturile omului, din Biskek. El spune că frica ca radicalismul să nu se propage, a făcut ca guvernul să adopte legi care controlează toate religiile, inclusiv islamul şi creştinismul. „Grupuri din Arabia Saudită, Turcia sau alte ţări, vin aici cu o interpretare practică diferită a islamului. Unele grupări radicale s-au angajat în activităţi teroriste”, spune Kabak.

Oleg lucrează în localităţile îndepărtate din Kirghistan. El îşi aminteşte cum era ambientul spiritual imediat după căderea Uniunii Sovietice. „Era mai multă libertate în anii 90, când oamenii puteau să predice deschis Evanghelia, dar islamul a crescut şi a câştigat influenţă”.

„A vedea credincioşii din aceste ţări în acelaşi loc şi în acelaşi timp, este atât de motivator, primim energie unul de la altul şi ştim că nu suntem singuri în această luptă spirituală”.

Motivaţi, proaspeţi şi energizaţi, credincioşii coboară din munţi acasă, la incertitudinea din zilele următoare. Cu toate acestea se trezesc în fiecare dimineaţă convinşi de chemarea lor de a face cunoscut numele lui Isus Hristos, fără să-i intereseze care este preţul.

 
 
 

Comentários


bottom of page