Semne bune privind credinţa în Dumnezeu, dinspre Albania
- Biserica Eben Ezer Castellon
- 16 nov. 2014
- 4 min de citit
Misionarii şi posturile de radio creştine din Albania raportează un interes deosebit al localnicilor pentru Evanghelie, conform unui articol pe această temă preluat din Noticia Cristiana.com care citează surse din Charisma News. Este o veste bună, încurajatoare, care ne motivează la rugăciune pentru poporul albanez şi la recunoştinţă însoţită de mulţumire faţă de Dumnezeu.

Luis Palau predicând în Tirana în 2012
Timp de zeci de ani Albania a trăit sub un regim opresiv, de ideologie comunistă. În 1967 dictatorul Enver Hoxha, a declarat oficial Albania „prima naţiune ateistă din lume”. Justificarea acestuia se baza pe faptul că religiile semnifică influenţele străine în cultura albaneză, fiind în totalitate interzise. Închisă pentru restul lumii, în timpul guvernului lui Enver, au fost create în ţară 19 lagăre de concentrare, după modelul nazist. Se estimează că aproximativ 700 000 de persoane care s-au opus regimului comunist, au fost asasinate sau trimise în aceste lagăre.
Apoi a fost eliminat cuvântul „Dumnezeu” din dicţionarul albanez. Regimul a distrus sau a expropriat toate templele religioase, terminând definitiv cu libertatea de expresie. Această stare a continuat până în anul 1991, când regimul comunist a căzut şi situaţia din ţară s-a schimbat, la fel cum se întâmplase în toate ţările comuniste din Europa de Est.
Cu întoarcerea la democraţie, în ţară a revenit de asemenea şi libertatea religioasă. În actualitate, în Albania 70 % din populaţie se declară de religie musulmană, 10 % sunt catolici, 7 % sunt ortodocşi iar evanghelicii sunt incluşi între cei de alte religii, deoarece sunt sub 1 %. Cu toate acestea, mai multe misiuni celebrează ceea ce ei numesc „o nouă trezire”.
Evanghelicii raportează că doar în Martie 201,1 pentru prima dată în istoria ţării, Biserica Evanghelică Albaneză a fost recunoscută de guvern şi a primit aceleaşi drepturi ca şi celelalte biserici sau instituţii religioase. Organizaţiile misionare care cel mai mult au crescut în ţară sunt posturile de radio creştine, care recent au primit aprobări guvernamentale pentru a emite programe creştine.
Unul dintre aceste posturi este Radio The Tide care s-a extins în Albania şi a dus Evanghelia lui Isus Hristos la oameni prin intermediul programelor de radio, produse în limba localnicilor.
„Această naţiune care a fost atât de închisă pentru Evanghelie, este acum deschisă pentru misionari şi permite deplina libertate religioasă”, a spus Don Shenk, directorul Radio The Tide. „Dar din păcate efectele interzicerii Evangheliei atât de multă vreme, încă se pot vedea. Majoritatea populaţiei a fost educată şi formată în virtutea unui sistem care învăţa că Dumnezeu nu există. Dar ştim că dragostea lui Dumnezeu pentru poporul albanez este fără măsură şi inima noastră este deschisă pentru a împărtăşi dragostea incomparabilă şi eternă a lui Isus Hristos şi adevărul mântuirii prin credinţă în El”
Radio 7, este o reţea evanghelică creştină care transmite programe evanghelice din anul 2002, a lucrat împreună cu The Tide într-o reţea de misionari, plantând biserici în Albania. Ei acum celebrează rezultatele eforturilor lor, cu multe mărturii de convertiri ale multor albanezi. Este o mare victorie ştiind că într-o naţiune unde nu se putea auzi vorbindu-se de Dumnezeu, astăzi o nouă generaţie poate asculta 24 de ore pe zi prin intermediul radiourilor creştine.
Aceasta nu vrea să spună că evanghelicii au avut o viaţă uşoară, deoarece au trebuit să suporte alte tipuri de privaţiuni şi hărţuiri, în special din partea musulmanilor. Nu din întâmplare, în septembrie 2014, când papa Francisc a vizitat Albania, în discursul acestuia a condamnat pe cei care omoară „în numele lui Dumnezeu”.
Pe aceeaşi linie se înscrie şi campania evanghelistică a lui Luis Palau care a predicat la peste 20 000 de persoane în Tirana în luna septembrie 2012, în cadrul unui eveniment numit TiranaFest.
„În timpul săptămânii de evanghelizare, peste 2 300 de persoane au luat decizia de a-l urma pe Hristos”, a spus Randy Burtis de la Asociaţia Luis Palau. „Principala schimbare pe care am adoptat-o în strategia noastră a fost eliminarea limbajului bisericesc din mesajele şi publicitatea noastră. Nu au fost folosiţi termeni creştini comuni, care ar fi putut fi ofensivi, şi care în majoritatea cazurilor nu ar fi putut fi înţeleşi de persoane care nu au auzit mesajul Evangheliei niciodată”.
„Acest eveniment a fost ceva total diferit … ceva ce nu s-a întâmplat niciodată în Tirana”, a spus pastorul Paulin Vilajeti de la Albania Christian Center. „Deoarece oamenii s-au simţit atraşi de acest eveniment care a fost diferit, cred şi sper că Dumnezeu va atinge diferitele generaţii. De la copii până la cei în vârstă”, a completat Vilajeti.
„Cred că acest eveniment este istoric”, a adăugat Toni Gogu, avocat şi preşedintele comitetului de organizare al TiranaFest. „Pentru prima dată, am avut aici elitele societăţii albaneze – comunitatea oamenilor de afaceri, comunitatea politică. Se observă că aceştia abordează într-o manieră originală vestea bună a mântuirii.
Cu câteva zile înainte de evanghelizare, Luis Palau s-a reunit cu organizatorii pentru a se ruga pentru guvernul albanez şi pentru liderii bisericii din această ţară.
Comments