top of page

Se pregăteşte un mare conciliu ecumenic la Niceea în anul 2025


 Într-un interviu acordat lui Asia News, Patriarhul ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I, a revelat viitorii paşi pentru a întări unitatea dintre catolici şi ortodocşi. La întoarcerea acestuia din Ierusalim, unde s-a întâlnit cu Papa Francisc la Biserica Sfântului Mormânt, a vorbit presei despre o importantă întâlnire dintre catolici şi ortodocşi: o reuniune programată pentru anul 2025 la Niceea, acolo unde a avut loc primul conciliu ecumenic al Bisericii nedivizate. Bartolomeu I  a spus că împreună cu papa Francisc „am acordat ca să lăsăm moştenire nouă înşine şi pentru succesorii noştri, pentru a celebra împreună, după 17 secole, primul Sinod cu adevărat ecumenic, în acel loc de unde a ieşit Crezul Apostolic”.

Conciliul de la Niceea (astăzi Iznik, la 130 km de Istanbul), a reunit în anul 325 peste 300 de episcopi din orient şi occident şi este considerat ca primul conciliu cu adevărat ecumenic (deşi primul conciliu al Bisericii este cel din Faptele Apostolilor cap. 15, n.tr.). Conciliul  a avut ca scop rezolvarea unei probleme doctrinare intervenite în Biserică şi care a fost numită criza ariană, după numele celui care a încercat să promoveze o erezie cu privire la statutul lui Hristos în cadrul Trinităţii. În urma acestui eveniment istoric a rezultat o mărturisire de credinţă comună a celor prezenţi numit Crezul Niceean.

Bartolomeu s-a întâlnit cu Francisc, la 50 de ani de la acea îmbrăţişare istorică dintre predecesorii acestora papa Paul al VI-lea şi patriarhul Athenagoras. Acea întâlnire din anul 1964, a rupt tăcerea de secole dintre orientul şi occidentul creştin, cu toate consecinţele socio-politice care au survenit la schisma din 1054, şi de pe urma cărora Europa încă suferă.

„Dialogul pentru unitate dintre catolici şi ortodocşi – a spus Bartolomeu – porneşte din Ierusalim. În acest oraş, în următoarea toamnă, se va realiza o întâlnire a Comisiei mixte catolico – ortodoxă, patronată de către patriarhul greco-ortodox, Teofil al III-lea. Este un  drum lung, în care fiecare trebuie să ne angajăm fără ipocrizie. „Ierusalim – a continuat Bartolomeu – este locul, pământul dialogului dintre Dumnezeu şi om, locul în care s-a întrupat Logosul lui Dumnezeu. Predecesorii noştri Athenagoras şi Paul al VI-lea au ales acest loc pentru a rupe tăcerea de secole dintre două Biserici surori”.

„Am păşit împreună cu fratele meu Francisc în această Ţară Sfântă nu cu frica sau temerile lui Cleopa şi Luca pe drumul Emausului (Luca 24:13 – 35), ci inspiraţi de o speranţă vie aşa cum ne învaţă Domnul nostru”, a conchis patriarhul.

De cealaltă parte, într-o declaraţie făcută la CNA (Catholic News Agency), purtătorul de cuvânt de la Vatican, Federico Lombardi, a afirmat că o reuniune de acest tip este un lucru pozitiv. „O întâlnire dintre ambii lideri este o bună propunere a lui Bartolomeu, aşa cum a fost şi propunerea noastră pentru întâlnirea recentă prin care se aniversau 50 de ani de la reuniunea dintre Paul al VI-lea şi Athenagoras”.

Lombardi a explicat că nu există detalii de moment, dar dacă Bartolomeu semnalează că el şi Sfântul Părinte au vorbit de această temă, „atunci aceasta este totul despre care doar ei au vorbit până acuma”.

Trebuie făcute câteva consideraţii vis a vis de această ştire bombă. Într-adevăr ştirea produce un impact deosebit în special în virtutea momentului istoric ales (la 1700 de ani de la Conciliul de la Niceea) cât şi al locului care trezeşte emoţii şi amintiri. Sunt câteva probleme care trebuie avute în vedere. În primul rând patriarhul de Constantinopol, ocupă doar o funcţie simbolică în Biserica Ortodoxă, datorită circumstanţelor legate de poziţia lui într-o ţară islamică. Ce vor avea de spus ceilalţi patriarhi din estul Europei şi care conduc biserici puternice, cum ar fi patriarhul Rusiei? Este puţin probabil ca cei doi promotori ai acestei reuniuni să mai fie în funcţie la acea dată, deci va depinde mult de cei care îi vor succeda. Mai este o problemă legată de locul ales. Într-adevăr strategic vorbind, este o lovitură bine plasată. Dar să nu uităm că acesta este situat în Turcia, o ţară islamică şi care va avea un cuvânt de spus la momentul potrivit.

Dar dacă se va ajunge totuşi la acel moment, marele conciliu se va rezuma doar la cele două biserici „surori”, sau se va extinde şi spre protestanţi? Având în vedere zelul papei Francisc în ale ecumenismului, este foarte probabil ca să existe propuneri în acest sens.

Vom trăi şi vom vedea, dar soluţia „ecumenică” nu este soluţia lui Hristos. Soluţia lui Hristos trece obligatoriu pe la pocăinţă, naştere din nou şi o trăire în sfinţenie, aşteptând şi grăbind venirea zilei lui Dumnezeu, în care cerurile aprinse vor pieri, şi trupurile cereşti se vor topi de căldura focului (2Petru 3:12).

Comments


bottom of page