top of page

Păstori în furtună – unul martir în Uganda şi un altul eliberat în Iran

Apostolul Pavel dă de înţeles că este o onoare să fii pastor de suflete în Biserica lui Dumnezeu, dar în ziua de azi un procent important din credincioşii evanghelici au o părere nu prea bună de pastorii lor şi de pastori în general. Acest lucru se datorează asocierii unora dintre ei cu lumea bună, cu oamenii de afaceri, cu mediile de comunicaţie, în special cu televiziunea, etc. Probabil că în unele cazuri aceste temeri sunt îndreptăţite, dar totuşi eu cred că majoritatea pastorilor sunt persoane oneste, bine intenţionate şi sincere în activitatea lor.

Dar să fii pastor în ţările islamice, în China, India, majoritatea ţărilor africane, ba chiar în unele ţări din America Latină, ca să nu vorbim de Coreea de Nord? Aici nu mai este vorba de vocaţia de pastor (în versiunea pe care o înţelegem noi), ci de a te expune persecuţiei, arestărilor şi chiar martirajului, iar în articolul de faţă vreau să prezint două cazuri recente. Unul este din Uganda, unde un pastor a fost asasinat brutal, iar cel de al doilea, pozitiv de data aceasta, este din Iran unde un pastor a fost eliberat din închisoare după cinci ani de detenţie.

Un păstor din estul Ugandei a fost rănit de moarte miercuri 23 Decembrie în timp ce el şi alţi membrii ai bisericii se opuneau unui grup de musulmani care încercau să ocupe ilegal parcela pe care se afla biserica lor.

În Nansololo, un sat aproape de Mazuba, districtul Namdumba, musulmanii au construit un gard din sârmă ghimpată pentru a ocupa un teren ce aparţinea Bisericii Misiunii Penticostale (PCM), conform declaraţiei unuia din bătrânii bisericii, preluată de site-ul Morning Star News. Un membru al bisericii ce locuia în apropiere, l-a sunat pe pastorul bisericii, Bongo Martin, ce a sosit imediat la faţa locului.

„De ce ocupaţi terenul bisericii şi nu respectaţi limitele de hotar”, a întrebat pastorul? Imamul i-a răspuns: „V-am spus de atâtea ori că nu putem accepta ca biserica voastră să se afle aproape de moscheea noastră. Biserica voastră ne-a luat membrii noştri”.

Un musulman numit Abdulhakha Mugen, a scos o sabie şi l-a lovit pe pastor la gât. Pastorul Martin a căzut jos sângerând, în timp ce atacatorul continua să-l lovească cu sabia până ce acesta a murit. Pastorul avea 32 de ani.

Când am văzut modul atât de brutal în care este asasinat pastorul, mi-a fost foarte frică, temându-mă de însăşi viaţa mea, aşa că am fugit să raportez incidentul poliţiei din Nabitende”, a spus unul din bătrânii bisericii.


Martin-compressed-300x170

Musulmanii au luat apoi corpul pastorului şi l-au aruncat într-un râu din apropiere. Pastorul era căsătorit şi avea doi copii.

Biserica Misiunii Penticostale dispune de documente ce demonstrează că au cumpărat terenul în dispută de la Kamya Efrain cu 3,4 milioane de chelines ugandeze (aprox 1 000 de dolari), a declarat unul din liderii bisericii. „Terenul bisericii se extinde până la un râu din apropiere şi acolo face limită cu terenul unde se află moscheea. De mai multe ori ne-au ameninţat că trebuie să mutăm clădirea bisericii din locul ei”.

Biserica pretinde construcţia unui orfelinat în centrul localităţii Nansololo, dar acum planurile le sunt blocate, în urma acestui incident. (Actualidad CristianaMorning Star News)

Pastorul Farshid Fathi, ce slujea într-o biserică aparţinând Assemblies of God, a fost arestat de autorităţile iraniene în 26 Decembrie 2010, în timpul unei razii ale poliţiei în diverse case unde se aflau creştinii la rugăciune. I s-au adus acuzaţii de „acţiuni împotriva securităţii naţionale”, „colaborare cu organizaţii străine” , „evanghelizare” şi a fost condamnat la şase ani de închisoare, sentinţă ce nu s-a confirmat până în anul 2012.

Zilele trecute, după cinci ani de detenţie, pastorul Farshid a fost eliberat şi s-a întors acasă. În timpul cât a fost deţinut a trecut prin mai multe închisori, fiind o perioadă împreună cu alţi creştini, printre care şi pastorul americano iranian Saeed Abedini. În 2014 a fost mutat la închisoarea Rajai Shahr enKaraj, unde a fost deţinut împreună cu criminali violenţi. În timpul acesta a suferit şi violenţa gardienilor care i-au rupt un picior după ce l-au acuzat că a ascuns alcool în închisoare, fapt ce niciodată nu a putut fi demonstrat. Pentru această presupusă vină, a fost condamnat la încă un an de închisoare şi 74 de lovituri de bici, sentinţă la care nu a putut face apel, dar în cele din urmă, pastorul a fost eliberat în 10 Decembrie 2015.

Conform organizaţiei americane American Center for Law and Justice (ACLJ), în Iran se află în acest moment 91 de creştini arestaţi din cauza credinţei. „Eliberarea pastorului Fathi, este o mărturie a puterii rugăciunii şi a presiunii internaţionale. După ani de zile de presiune agresivă, a mai multor actori de pe scena internaţională, pastorul a ajuns să petreacă anul acesta Crăciunul împreună cu familia lui”, se specifică în articolul de pe site-ul ACLJ.

Agenţia Christian Solidarity Worldwide (CSW), şi-a exprimat satisfacţia pentru eliberarea pastorului. „Sperăm ca în curând acesta să se poată reîntâlni cu familia lui”, a comentat Andy Dipper, de la CSW.

Continuăm să fim îngrijoraţi de tratamentul pe care Iran îl acordă creştinilor, ce suferă persecuţie şi închisoare, doar pentru că îşi apără credinţa şi libertatea de exprimare în adunări pacifiste. Drepturile omului continuă să se deterioreze în Iran, motiv pentru care cerem autorităţilor să elibereze pe ceilalţi deţinuţi din cauza credinţei, şi să garanteze libertatea religioasă pentru toate comunităţile din ţară”, a mai adăugat responsabilul CSW. (Protestante DigitalACLJ)

 
 
 

Comments


bottom of page