top of page

Pulsul persecuţiei religioase (5) – Sudan, Laos, Kenya

Biserici dărâmate în Sudan, creştini arestaţi şi trimişi în judecată; familii întregi expulzate din satele lor în Laos iar în Kenya o nouă tragedie cu 36 de creştini asasinaţi.

Imaginea unei localităţi din Kenya (foto Open Doors)

Imaginea unei localităţi din Kenya (foto Open Doors)


O biserică este demolată în Sudan şi membrii ei sunt arestaţi

Poliţia şi agenţi ai securităţii statului au sosit în dimineaţa zilei de 2 Decembrie, la ora şase, la poarta Bisericii Evanghelice Bahri din Kartum cu 9 camionete şi au început să demoleze parte din edificiu şi să aresteze pe cele 37 de persoane care se aflau înăuntru la rugăciune. Grupul de arestaţi (15 femei şi 22 bărbaţi), au fost acuzaţi de „violarea liniştii publice şi obstrucţionarea unui funcţionar public aflat în exerciţiul funcţiunii”. Unii dintre ei au fost reţinuţi, alţii au fost eliberaţi şi aproape toţi amendaţi.

Incursiunea poliţiei din 2 Decembrie face parte dintr-o serie de acţiuni ale poliţiei îndreptate asupra Bisericii Evanghelice Bahri din ultimele săptămâni. În 17 Noiembrie, forţele de securitate au sosit la biserică şi au dărâmat un perete prezentând liderilor bisericii un ordin judiciar care acorda proprietatea localului unui om de afaceri musulman. În ziua următoare, liderii bisericii au prezentat o solicitare prin care cereau să li se recunoască dreptul legal asupra localului, în aşteptarea unei decizii judecătoreşti definitive. În aceeaşi zi poliţia a venit cu un alt ordin judiciar prin care se ordona eliberarea localului şi sigilarea acestuia, deoarece aparţine omului de afaceri musulman. Membrii ai bisericii au format un scut uman care au împiedicat executarea ordinului.

În 25 Noiembrie opt persoane din biserică au fost arestate dintre care cinci făceau parte din conducerea bisericii, pentru că s-au opus executării ordinului.

Acesta este cel de al treilea incident în Sudan din anul 2014, prin care guvernul încearcă să intimideze bisericile creştine. În luna Iulie, acesta şi-a reconfirmat politica de a nu permite construcţia de noi biserici, la doar două săptămâni după ce a fost demolată o altă biserică. Demolarea respectivei biserici a fost efectuată la doar 24 de ore după ce liderii bisericii au fost avizaţi de respectivul ordin. În luna Octombrie Forţele Armate ale Sudanului au bombardat Biserica Episcopală din Sudan din Al Atmor, distrugând edificiul şi proprietăţile învecinate. (Protestante Digital)

25 de persoane sunt expulzate dintr-o localitate din Laos

În ultimele săptămâni 25 de persoane au fost expulzate dintr-un sat din Laos pentru că acestea au refuzat să renunţe la religia lor creştină. Grupul face parte din etnia Hmong , şi reprezintă şase familii care au fost obligate să-şi părăsească casele şi tot ce aveau. Motivul expulzării este unul religios, deoarece autorităţile locale nu au acceptat ca aceste familii să se convertească la creştinism, încercând să-i oblige să renunţe la credinţa lor în Isus şi să revină la animism, care este religia majoritară a populaţiei din zonă.

În aceeaşi localitate, în luna Iulie a anului în curs, doi bărbaţi au fost arestaţi pentru că nu au acceptat ultimatumul dat de autorităţi, să renunţe la credinţa lor .

Laos ocupă poziţia nr 21 în lista ţărilor care practică persecuţia contra creştinilor întocmită de Open Doors. În această ţară asiatică, creştinii sunt arestaţi şi constrânşi să renunţe la credinţa lor, unii dintre ei fiind inclusiv asasinaţi pentru acest motiv. (NoticiaCristiana.com)

O nouă tragedie în Kenya – 36 de creştini sunt ucişi

La doar 10 zile după ce gruparea teroristă somaleză Al Shabaab, au asasinat cu sânge rece 28 de creştini ce circulau într-un autobuz spre capitala ţării Nairobi, aceiaşi grupare a revendicat marţi 2 Decembrie, un nou atac asupra unei companii miniere Korome din apropierea oraşului Mandera, situat în apropierea frontierei cu Somalia şi Etiopia.

Teroriştii au separat pe muncitorii musulmani de cei nemusulmani, omorând 36 de creştini, patru dintre aceştia fiind decapitaţi. Câteva ore mai târziu Al Shabaab a revendicat atacul scriind că „aproape 40 de cruciaţi kenyeni şi-au aflat propriul sfârşit”, promiţând un război neîncetat şi nemilos.

Situaţia din zonă se menţine extrem de tensionată. „S-au auzit o mulţime de împuşcături aproape de frontiera cu Somalia aşa că nu putem să ieşim de moment … vă rugăm frumos, rugaţi-vă pentru noi”, a spus un creştin din zonă. „Şi noi ne rugăm foarte intens pentru acei muncitori care au reuşit să fugă înspre arbuştii din împrejurimi ca Dumnezeu să le ajute să ajungă la casele lor în Mandera. Sunt persoane pe care le cunoaştem şi este foarte dureros. Dumnezeu să le ajute celor care au supravieţuit să scape şi să revină printre noi”.

Somalia cu o populaţie de 99,8 % musulmani, 0,1 % creştini şi 0,1 % de alte religii, este considerată o ţară neguvernabilă datorită înaltului nivel de violenţă şi de imposibilitatea guvernului de a menţine ordinea. Vecinele ei Etiopia şi Kenya se văd afectate de această situaţie, grupările teroriste afiliate la gruparea Al Qaeda, infiltrându-se pe teritoriul acestora încercând să câştige teren.

Populaţia Kenyei este în proporţie de 84,8 % creştină, 9,7 % musulmană şi diferenţa de alte religii. În cazul Etiopiei, creştinii reprezintă 62,8 %, musulmanii 34,6 %, restul îmbrăţişând alte religii. (Protestante DigitalOpen Doors)

Comments


bottom of page