top of page

Pulsul persecuţiei religioase (2) – Pakistan, Argentina, Cuba

O familie din Pakistan este linşată de o mulţime furioasă, un pastor din Argentina este victima unei încercări de asasinat şi în Cuba se va construi prima biserică, după 55 de ani.

5459f226a25da_inp-09-50.

Simboluri creştine sunt arse în Lahore – Pakistan


O familie din Pakistan este linşată de o mulţime furioasă şi apoi le sunt arse trupurile

Shahzad Masih şi soţia lui Shama au murit marţea trecută din cauza loviturilor primite de la un grup format din zeci de persoane care i-au atacat la locul lor de muncă, un cuptor de cărămizi, acuzaţi că au profanat o copie a Coranului, în provincia Punyab, în nord-estul Pakistanului.

Aşa cum informează cotidianul Pakistan Today, cei doi erau părinţi a trei copii mici, iar femeia era însărcinată. Un membru al familiei a povestit că Shama, a cărui tată a murit recent, a găsit unele obiecte religioase în casa părinţilor ei, pe care le-a considerat inutile şi cum ea era creştină a hotărât să le ardă în cuptorul la care ea lucra. Un muncitor a văzut scena şi a acuzat-o pe Shama că a ars un Coran. Un purtător de cuvânt al poliţiei a specificat că perechea a murit imediat din cauza loviturilor primite de mulţimea dezlănţuită, care apoi le-au aruncat trupurile în cuptorul de cărămizi pentru a fi arse. Alte surse care au comentat tragedia, au specificat că cei doi au fost aruncaţi în cuptor încă pe când erau în viaţă.

Controversata şi ambigua lege împotriva blasfemiei în Pakistan pedepseşte orice intenţie de profanare a simbolurilor religioase islamice, dar de multe ori este aplicată într-o formă arbitrară şi doar pe baza mărturiei terţilor. Poliţia a arestat peste 40 de persoane acuzate că au participat la asasinat.

Acuzaţiile de blasfemie incendiază emoţiile în Pakistan şi foarte frecvent sunt folosite ca scuză pentru reglări de conturi sau pentru a pune mâna pe proprietăţile altor persoane. (Protestante Digital)

Un pastor din Argentina este victima unei încercări de asasinat

Pastorul Bisericii Baptiste Pueblo Grande din Argentina, Marcelo Nieva, împreună cu unul din membrii bisericii, Daniel Carreño, au fost victimele unui atac cu arme de foc, în timp ce tranzitau oraşul Rio Tercero, provincia Cordoba. Deşi vehiculul în care circulau a fost atins de gloanţele atacatorilor în mai multe locuri, cei doi au scăpat fără să fie răniţi.

Alejandro Zeverin, avocatul pastorului Nieva a indicat că un tribunal din Cordoba i-a pus imediat pe cei doi, sub protecţia poliţiei. De asemenea Zeverin şi-a exprimat îngrijorarea faţă de cele întâmplate şi a cerut o investigaţie completă şi identificarea făptaşilor, ţinând cont de lunga campanie de hărţuială şi de atacuri care au terminat cu această intenţie de asasinat.

Un grup de lideri baptişti naţionali şi provinciali din Argentina, şi-au exprimat profunda indignare faţă de acest atac, semnalând că acesta este ultimul dintr-un şir continuu de ameninţări şi hărţuire, îndreptate contra bisericilor evanghelice din zonă.

Într-o declaraţie comună, Convenţia Baptistă Evanghelică din Argentina şi Asociaţia Evanghelicilor Baptişti a Bisericilor din Provincia Cordoba, au acuzat direct ca şi responsabili pe „asasinii implicaţi în traficul de droguri şi infiltraţi în Poliţia din Cordoba, care doreau să se răzbune pe munca pastorului şi pe plângerea faţă de aceşti traficanţi, pe care Nieva a depus-o la Tribunalul Federal din Cordoba”.

Pastorul Nieva este de o bună bucată de vreme ţinta atacurilor venite din diverse părţi, atât dinspre oficialităţi cât şi dinspre lumea interlopă. Astfel, anul trecut a fost târât prin tribunale în virtutea unei legi anti-secta, adoptată de administraţia provincială. În acest caz, pastorul a primit sprijin naţional şi internaţional, liderii denominaţionali din Argentina criticând legea ca fiind fără fundament şi făcută doar cu scopul de a ataca biserica păstorită de Nieva, care aparţine unei organizaţii cu o vechime de 105 ani în ţară.

Pe de altă parte, deoarece Nieva pe lângă activitatea pastorală este implicat în ajutorarea victimelor violenţei din familie, ale traficului sexual şi ale drogurilor, liderii evanghelici cred că acesta a fost atacat de către politicienii corupţi şi membrii poliţiei locale, tocmai pentru ajutorul pe care biserica îl oferă persoanelor victime ale comerţului sexual şi de droguri. (Mundo Cristiano)

În Cuba se va construi prima biserică, după 55 de ani

Cuba, un stat declarat ateu în urmă cu 55 de ani, unde creştinii sunt marginalizaţi şi persecutaţi constant, este acum obiectul unei informaţii pozitive, după atâţia ani de comunism.

Guvernul de la Havana va permite construcţia unei biserici creştine, în cazul de faţă a unei biserici catolice, care va fi finanţată din donaţiile credincioşilor catolici de la Biserica San Lorenzo din oraşul Tampa – Florida, compusă în mare parte din credincioşi cubanezi.

Biserica va fi construită în municipiul Sandino, din provincia Pinar del Rio, va avea capacitatea de 200 de locuri şi va ocupa un spaţiu de aproximativ 800 de metri pătraţi.

„Construcţia unui templu este o clară mostră a unei noi faze, al îmbunătăţirii relaţiilor dintre Biserică şi Stat”, a indicat Lopez Oliva, profesor de istoria religiilor la Universitatea din Havana. De asemenea, funcţionari ai bisericii cubaneze, sunt de părere că este un semn al schimbărilor relaţiilor dintre Vatican şi regimul lui Castro.

Cu toate acestea, deşi guvernul se erijează în apărătorul libertăţii religioase, numeroase biserici, în special evanghelice, sunt ameninţate cu închiderea, pentru că nu acceptă interferenţa statului. Unul din cazurile cele mai recente este cel al Bisericii Evangheliei Depline din Cotorro, care a fost închisă în urmă cu un an de agenţii securităţii statului şi toate bunurile acesteia au fost confiscate. Justificarea guvernului pornea de la o presupusă dispută asupra proprietăţii bisericii, dar membrii acesteia au declarat că biserica funcţionează acolo, cu acelaşi pastor, de mai bine de 15 ani şi nu au avut nici o problemă.

Se crede că respectiva biserică a fost închisă datorită creşterii ei rapide şi conexiunilor ei cu Mişcarea Apostolică, o reţea de biserici cu o deosebită creştere şi care au fost persecutate de autorităţile cubaneze în ultimii ani.

În anul 2012 au avut loc în Cuba 120 de violări ale libertăţii religioase, adică de patru ori mai mult decât în anul anterior. Pastorii cubanezi au fost arestaţi, bătuţi, amendaţi şi ameninţaţi. Un caz particular este cel al pastorului Reutilio Columbie de Moa, care a fost bătut atât de brutal încât a suferit daune cerebrale. (Mundo CristianoNoticiaCristiana)

 
 
 

Comments


bottom of page