top of page

Pulsul persecuţiei religioase (18) – 14 creştini sunt arestaţi în Iran

Autorităţile din Iran au arestat recent 14 creştini în oraşul Varamin, în sud-estul capitalei Teheran, conform unui comunicat emis de Christian Solidarity Worldwide. Conform acestei informaţii, credincioşii au fost arestaţi de către Ministerul de Inteligenţă din Iran, în urma unui raid efectuat într-o biserică de casă, când au fost arestaţi 13 dintre ei.

Majoritatea celor din grup au fost înainte membri ai Bisericii Protestante Emanuel din Teheran, biserică ce s-a văzut obligată de către autorităţile iraniene să-şi închidă porţile în anul 2012.

Un alt membru al bisericii, ce nu se afla la închinare cu ceilalţi, a fost luat şi arestat din casa lui, în dimineaţa zilei de 2 Noiembrie. Încă nu se cunoaşte locul unde aceşti credincioşi au fost duşi. Membrii familiilor lor sunt îngrijoraţi de securitatea acestora.

Suntem foarte îngrijoraţi de arestarea acestor 14 creştini şi de faptul că locul în care au fost duşi continuă să fie necunoscut, ceea ce dă loc la o mai mare preocupare privind starea şi securitatea lor. Aceste persoane pur şi simplu s-au reunit în linişte pentru închinare şi nu au participat la nici o activitate ilegală”, a spus Mervyn Thomas, preşedintele executiv al CSW.

Organizaţia creştină semnalează că nu s-a îmbunătăţit nimic în ceea ce priveşte drepturile omului sub noul preşedinte Hasan Rouhani, cu toată reputaţia lui de preşedinte moderat.

„Iran a fost martorul unei deteriorări a climei drepturilor omului, de la alegerea noului preşedinte. Opozanţi politici, ziarişti, activişti şi membri ai minorităţilor religioase continuă să fie încarceraţi, în special cei convertiţi la creştinism şi membri ai credinţei Baha’i”, se arată în comunicatul CSW.

De asemenea se mai arată că numărul de execuţii a crescut de când Rouhani a ajuns la putere. Din 2014, peste 1 000 de persoane au fost executate, inclusiv femei, activişti politici şi minorităţi religioase, marcând astfel 12 ani de când se păstrează acest număr ridicat de execuţii.

Este inacceptabil că autorităţile iraniene continuă să persecute comunitatea creştină fără nici un motiv anume. Cerem guvernului iranian ca aceste persoane să fie puse în libertate imediat şi reiterăm chemarea noastră făcută Iranului pentru a-şi îndeplini obligaţiile în materie de drepturi ale omului, ca parte ce este în diferite convenţii internaţionale, inclusiv la articolul 18 din Pactul Internaţional de Drepturi Civile şi Politice (PIDCP), ce garantează dreptul la libertate de religie sau de credinţă”, conclude Thomas.

Creştinii sunt minoritatea cea mai persecutată în Iran şi cine părăseşte islamul pentru a deveni creştin se confruntă cu refuzul întregii comunităţi, cu marginalizarea, ba chiar cu închisoarea. În această atmosferă pesimistă pentru fraţii noştri din Iran există şi o veste îmbucurătoare. Un canal de televiziune, care operează din diferite locaţii, trimite mesaje de speranţă direct în această ţară islamică, lucru ce provoacă nemulţumirea autorităţilor.

Mohabat TV, trimite programe creştine, via satelit, în Orientul Mijlociu, Europa şi unele părţi din Asia, din anul 2006, focalizarea principală a canalului fiind Republica Islamică Iran.

Vedem cum un mare număr de iranieni se conectează la canalul nostru şi ne sună la centrala noastră telefonică, numai pentru a cunoaşte mai mult despre Isus”, a spus Mike Ansari, director general în Mohabat TV. „Cea mai mare parte a audienţei noastre ne contactează din Iran şi ne spun că islamul nu le-a îndeplinit aşteptările. Atunci, când se conectează la canalul nostru, ei pot asculta un nou mesaj despre Isus, despre iertare, dragoste şi acceptare”, a mai spus Ansari.

Pentru a putea răspunde la întrebările interlocutorilor, Mohabat TV a angajat mai mulţi consilieri ce vorbesc farsi (persană) care răspund celor peste 8 000 de apeluri lunare ce se primesc dinspre Iran, deşi cei ce sună ştiu că majoritatea apelurilor sunt monitorizate şi că ar putea să fie persecutate din cauza aceasta.

„Avem programe ce sunt dirijate în mod special spre ei, pentru a le da speranţă, pentru a-i motiva şi să le spunem că persecuţia este parte din viaţa creştină, atunci când cineva se converteşte la creştinism şi locuieşte într-o ţară în care creştinii sunt o minoritate”, punctează Ansari, ce este iranian prin naştere şi care apelează la toţi creştinii de pe toate meridianele să se roage pentru ţara lui.

Naţiunile Unite arată că cel puţin 49 de creştini iranieni (fără cei 14 de care am vorbit mai sus) sunt întemniţaţi din cauza credinţei. Între aceştia se află şi pastorul american, de origine iraniană, Saeed Abedini, ce trebuie să îndeplinească o pedeapsă de 8 ani închisoare pentru credinţa lui creştină.

 
 
 

Comments


bottom of page