top of page

Pulsul persecuţiei religioase (17) – Uganda

Samson Nfunyeku era un evanghelist laic din Uganda, care timp de peste 30 de ani s-a dedicat lucrării de evanghelizare din casă în casă, cât şi în evenimente organizate, în estul acestei ţări, o zonă în care populaţia este majoritar musulmană. În această perioadă, spun sursele, acesta a reuşit să-i conducă pe mulţi musulmani la Hristos. În ultimul timp a organizat mai multe dezbateri publice cu erudiţi musulmani, în care el a susţinut superioritatea creştinismului faţă de islam.

Însă, în dimineaţa zilei de 23 Septembrie, evanghelistul a fost găsit mort, cu corpul mutilat, în apropierea casei sale din localitatea Kalampete, districtul Kibuku, după ce în ziua anterioară susţinu-se o astfel de dezbatere cu erudiţii musulmani în Tirinyi Trading Center, care s-a finalizat într-o atmosferă destul de încărcată. Avea 59 de ani.

Într-o dezbatere anterioară, promovată şi finanţată de Biserica din Uganda, liderii musulmani l-au ameninţat şi l-au avertizat să nu mai organizeze astfel de întâlniri. „În urmă cu patru luni, Samson împreună cu alţi creştini au organizat o întâlnire cu musulmanii în Tirinyi Trading Center, ce a terminat şi atunci într-o notă încordată, fiind avertizaţi că astfel de dezbateri nu erau bune pentru musulmani”, a spus unul dintre participanţi, un ex-maestru musulman care s-a convertit la creştinism.

Cu toate acestea, Samson Nfunyeku a organizat o altă întâlnire în acelaşi loc, cu mai puţini participanţi şi care s-a încheiat aproximativ pe la orele 17:30. Centrul comercial, unde s-a organizat dezbaterea, se află la aproximativ 7 km de Kalampete, şi se crede că evanghelistul a fost asasinat pe când se întorcea acasă. Avea răni la cap şi urme la gât, ce indică faptul că a fost sugrumat. Avea 7 copii şi 16 nepoţi.

Uganda este o ţară în care 85 % din populaţie este creştină şi doar 11 % sunt de religie musulmană, dar există unele zone în estul ţării unde musulmanii sunt majoritari. Constituţia ţării şi alte legi prevăd libertatea religioasă inclusiv dreptul de propagare a crezurilor şi dreptul de a trece de la o religie la alta.

Cu toate acestea, convertirea de la islam la creştinism, presupune în ultimul timp un pericol constant, în acele zone din estul Ugandei, unde musulmanii sunt majoritatea şi câteva cazuri sunt grăitoare în acest sens. Astfel, un musulman din satul Nsinze, districtul Namutumba, şi-a bătut soţia şi copilul acesteia de 18 ani, până ce i-a lăsat morţi pe amândoi în 11 August, după ce a aflat că ambii s-au convertit la creştinism, indică surse de la faţa locului.

Issa Kassono şi-a lovit şi a încercat să-şi sugrume soţia, dar aceasta a reuşit să supravieţuiască, conform unei surse ce a cerut să rămână în anonimat, din motive de securitate. Această sursă a mai indicat că alţi membri ai familiei s-au unit cu Kassono pentru a-l ajuta să termine cu soţia şi cu cei doi copii, Ibrahim de 18 ani şi Ismael de 16, dar fiul cel mic a reuşit scape cu doar câteva răni într-un braţ.

Soţia unui ex-jeque musulman, a fost otrăvită în 17 Iunie după ce ea şi soţul ei au încheiat legământ cu Domnul în satul Nabuli, districtul Kibuku. Namumbeiza Swabura era mamă a 11 copii, între care un bebeluş de doar 5 luni.

În Kiryolo, districtul Budaka, în 28 Martie, cinci musulmani au violat pe fata unui pastor, de numai 17 ani, după ce liderul bisericii a ignorat avertizările musulmanilor de a înceta cu slujbele de închinare.

Ultimul caz în materie de persecuţie a avut loc în cursul lunii octombrie şi este strâns legat de cel al evanghelistului Samson Nfunyeku, ce a fost găsit mort în condiţii încă neelucidate, aproape de casa lui, când acesta se întorcea de la dezbaterea cu musulmanii. O mulţime de musulmani înfuriaţi au bătut pe o femeie până ce au lăsat-o moartă, motivând că familia acesteia a ignorat avertizările privind convertirile la creştinism şi predicarea Evangheliei. Soţul acestei femei era frate cu Samson Nfunyeku. Victima Mamwikomba Mwanika, mamă a opt copii, a fost luată cu forţa din casă şi dusă în afara localităţii Kalampete unde a fost omorâtă în bătaie, aşa cum informează …

Mulţimea a ajuns la casa acesteia după ce se înnoptase, căutându-l pe soţul ei, de asemenea un creştin şi i-au spus: „Soţul tău a urmat religia fratelui său şi i-a îndemnat şi pe alţii să facă acest lucru, iar avertizările noastre au fost călcate în picioare”. Soţul femeii, George Mwanika, nu se afla acasă în acele momente, fapt pentru care mulţimea s-a înfuriat şi mai mult şi „au luat-o pe mama noastră târând-o după ei, în timp ce ea plângea şi striga după ajutor”, a declarat fata acesteia de 13 ani.

Când soţul ei a ajuns acasă, împreună cu familia şi vecinii s-au dus să o caute şi au găsit-o în afara satului într-o baltă de sânge. „Ştiu că atacatorii mă căutau pe mine”, a spus George Mwanika. „Avem nevoie de protecţia şi pacea lui Dumnezeu. Ştiu că Dumnezeu îmi va da puterea pentru a putea continua să împărtăşesc dragostea Lui celor ce sunt pierduţi, aşa cum Isus ne-a îndemnat că trebuie să ne iubim chiar şi vrăşmaşii”.

În ultimul timp, autorităţile din Uganda au închis cinci madrasas (şcoli musulmane), deoarece exista suspiciunea că aceste şcoli îi învaţă pe elevi să devină extremişti, conform unei informaţii de la Associated Press. Autorităţile din Uganda au avertizat de această creştere a extremismului musulman în ţară, este văzut ca o reacţie la participarea militară a Ugandei în Somalia, unde forţele ugandeze sunt parte din Uniunea Africană care luptă contra teroriştilor din grupul Al-Shabab.

Prin intermediul acestor rânduri chemăm pe toţi creştinii să se roage pentru fraţii noştri persecutaţi din Uganda, pentru ca Domnul să le dea putere să poată proclama Evanghelia în continuare şi să le ofer protecţia necesară. În ultimii ani, organizaţia misionară The Hope in Africa, ce este condusă de fraţi români din Statele Unite şi România, au iniţiat o amplă lucrare de misiune în Uganda ce s-a materializat până în acest moment în construcţia de şcoli, a unei staţii de radio ce emite programe creştine şi a mai multor case pentru cei nevoiaşi. Misiunea continuă şi este nevoie de ajutorul nostru.

 
 
 

Komentáře


bottom of page