Pulsul persecuţiei religioase (14) – Nigeria, Kenya
- Biserica Eben Ezer Castellon
- 14 apr. 2015
- 4 min de citit
În Nigeria, aproape 100 de creştini sunt masacraţi într-un sat din nord-estul ţării, fiica unui pastor moare asfixiată în timp ce biserica este incendiată, iar în Kenya, o supravieţuitoare a atacului de la Universitatea din Garissa, povesteşte momentele teribile prin care a trecut.
Creştinii atacaţi şi casele distruse
În timp ce toate privirile erau îndreptate spre regiunile din nord-estul Nigeriei, unde grupul radical islamic Boko Haram, în sfârşit cedează teren în faţa forţelor militare multinaţionale, violenţa îndreptată spre comunităţile creştine din grupul de state din centru Nigeriei, cunoscute ca şi Centura Mediană, a crescut într-un mod dramatic. Această creştere a atacurilor s-a produs înaintea alegerilor prezidenţiale din 28 Martie.

La primele ore ale dimineţii de 15 Martie, într-un sat aflat în apropierea frontierei cu Camerun, păstorii din etnia fulani, au ucis aproape 100 de persoane, între care femei şi copii. Bărbaţii înarmaţi au dat buzna în case şi au început să tragă în victimele inocente în timp ce aceştia dormeau în paturile lor. Un martor care a scăpat de masacru a declarat: „Încă dormeam când au intrat în cătunul nostru şi au început să tragă în toate direcţiile, omorând toţi oamenii sau animalele care le ieşeau în cale”. Atacatorii au distrus de asemenea culturile şi au incendiat casele, iar un preot local a descris atacul ca fiind unul dintre cele mai crude din ultimii patru ani. Candidatul prezidenţial generalul Muhammadu Buhari, etnic fulani, a condamnat atacul calificându-l de „asasinat cu sânge rece”.
„Suntem un sat de oameni pacifici. Nu ştim ce le-am putut face acestor oameni. Ne-am rugat lui Dumnezeu ca El să le atingă inimile şi să pună capăt distrugerilor şi asasinatelor. Fiecare familie din comunitatea noastră are propria poveste legată de cei pe care i-au pierdut în urma atacului, sau cei care au reuşit să scape, au casele distruse”, a declarat doamna Shinkut lui World Watch Monitor, a cărui soţ, guvernatorul statului, a fost ucis în urmă cu un an de aceiaşi atacatori.
Mulţi dintre etnicii fulani au puternice legături cu mişcările islamiste regionale şi datorită acestora sunt foarte bine înarmaţi. (sursa Open Doors)
O biserică este incendiată şi fiica pastorului moare asfixiată

Biserica Baptistă din Rogo, în urma incendiului
În data de 1 Aprilie, un alt atac îndreptat asupra creştinilor din Nigeria, a avut loc în satul Rogo, care aparţine de statul Kano, unde un grup de radicali musulmani au dat foc unei biserici şi au atacat pe mai mulţi credincioşi cu bâte şi alte obiecte contundente.
În urma atacului, fiica pastorului Habila Garba a murit asfixiată, conform informaţiilor primite de autorităţi de către martorii de la faţa locului.
O gloată înfuriată, formată din tineri musulmani au dat foc bisericii, după ce nu l-au găsit acolo pe un tânăr creştin care înainte se convertise la islam, dar puţin timp după aceea şi-a renegat convertirea, revenind la credinţa creştină. Atacatorii intentau să-l găsească pe tânăr pentr a-l ucide pentru apostazie, dar pentru că nu l-au găsit, au decis să incendieze biserica şi rezidenţa pastorului. De asemenea, mai mulţi dintre creştinii aflaţi în biserică au fost bătuţi.
„Creştinii prezenţi au demonstrat importante calităţi creştine pentru că nu au încercat să-şi ia legea în propriile lor mâini şi să răspundă cu aceeaşi violenţă” a declarat generalul Dikko. Incidentul a fost denunţat la poliţie şi la şeful districtului, cerând autorităţilor să ia măsurile necesare pentru apune capăt atacurilor contra comunităţii creştine.
Acest atac din satul Rogo, s-a produs doar la câteva săptămâni după ce un alt incendiu provocat, a distrus o altă biserică în Giwa, statul Kaduna. (sursa Protestante Digital)
Cynthia Cheroitich, studenta de la Universitatea din Kenya, relatează momentele trăite în timpul atacului teroriştilor Al-Shabaab

Cynthia Cheroitich
O supravieţuitoarea a măcelului de la Universitatea din Garissa (Kenya), a fost găsită în viaţă la două zile de la sângerosul atac. Este vorba de Cynthia Cheroitich, de 19 ani, care a stat ascunsă în interiorul unui dulap pentru ca extremiştii islamici să nu o găsească.
Tânăra era atât de terorizată încât atunci când a fost găsită de către poliţie, a crezut că sunt jihadiştii. „De unde pot ştii că sunteţi poliţişti kenyeni”, a întrebat ea neîncrezătoare, până ce unul dintre profesori a venit să o liniştească.
După ce a fost salvată, a povestit momentele teribile prin care a trecut. Prima dată s-a auzit focul de arme, atunci când teroriştii Al-Shabaab au intrat în interior, moment în care în mod instinctiv s-a ascuns într-un dulap al Universităţii, acoperindu-se cu hainele din interiorul acestuia. Apoi, a relatat cum acei bărbaţi au strigat celor care sunt ascunşi să iasă că nu li se va întâmpla nimic. Cynthia a auzit cum mulţi au dat crezare acestei chemări, spre pierzarea lor, pentru că după aceea au fost puşi în linie şi împuşcaţi fără milă.
Relatările altor martori supravieţuitori reliefează o imagine cu mult mai dură. Aceştia au descris cum studenţii aşteptau la coadă pentru ca să primească un glonte în cap. Unii dintre aceşti au fost obligaţi chiar să sune la telefon pe părinţii lor şi să le spună că vor muri.
Cynthia Cheroitich a răms acolo nemişcată, terorizată şi bând dintr-o loţiune pentru corp care se afla în dulap ca unicul aliment. Şi rugându-se permanent. (sursa Protestante Digital)
Σχόλια