Pulsul persecuţiei religioase (12) – Maroc, Columbia, misionari Open Doors
- Biserica Eben Ezer Castellon
- 14 feb. 2015
- 4 min de citit
Un misionar de la Open Doors este monitorizat permanent de autorităţile islamice, un tânăr marocan este interogat timp de 11 ore pentru o Biblie, iar în Columbia cinci pastori sunt ameninţaţi cu moartea.

Într-o mică ţară din Asia, un misionar a fost urmărit de către autorităţile guvernamentale, deoarece creştinii din zonă se întâlneau într-un apartament închiriat pentru a se închina lui Dumnezeu, dar întâlnirile lor au fost denunţate.
În luna octombrie a anului trecut, poliţia a găsit 40 de persoane într-o întâlnire de rugăciune secretă, după ce membrii comunităţii locale au prezentat o plângere spunând că aceştia făceau ceva anti-islamic. Poliţia a ajuns la faţa locului şi a confiscat câteva Biblii. Înainte de aceasta, poliţia a fost alertată că în acel apartament se consumau droguri. Dar când poliţia a ajuns acolo pentru investigaţii, pentru că nu a găsit Biblii în alte limbi, a lăsat o notă unde scria: „se pot menţine activităţi religioase doar în particular, nu în public”.
Aceste informaţii au fost relatate de către un misionar local de la Open Doors. Atât numele lui, cât şi numele ţării în care lucrează, sunt ţinute secrete, pentru a nu atrage atenţia şi să ducă la o creştere a persecuţiei contra grupului de creştini care se întâlnesc acolo.
Întâlnirile următoare vor trebui să fie ţinute sub acoperire pentru a evita ca poliţia să fie anunţată din nou. „Acum decorăm camera cu câteva accesorii, de exemplu cu un tort pentru o onomastică, aşa că serviciile noastre au aspectul unei sărbători, pentru a nu atrage atenţia dacă apare vreo autoritate locală”, a spus misionarul.
„Fiecare pas pe care îl fac, este urmărit de către guvern şi de către localnici, unii dintre aceştia fiind tot mai radicali în credinţa lor”, a mai spus misionarul, care a completat spunând că nu îi este frică să moară pentru cauza lui Hristos. (NoticiaCristiana.com)
Un tânăr din Maroc a fost interogat timp de 11 ore de către poliţia din oraşul Fez, pentru că a fost considerat suspect de a se fi convertit la creştinism, fiindu-i găsită o Biblie şi alte cărţi creştine, în bagajul său.
Tânărul, originar din oraşul Beni Melal, a fost reţinut de poliţie în gară, pe la mijlocul lunii ianuarie, conform relatează Asociaţia Marocană a Drepturilor Omului din Fez (AMDH). Chiar dacă după interogatoriu a fost eliberat, nu este exclus ca să fie acuzat posterior, odată ce se va termina investigaţia cazului său.
„Timp de 11 ore cât a durat interogatoriul, întrebările s-au centrat în relaţiile pe care acesta le menţine şi despre situaţia lui familială”, a specificat sursa. Această nouă arestare între cei presupuşi convertiţi la creştinism, a fost condamnată energic de către asociaţia locală a AMDH din Fez, calificând-o de „arbitrară şi o violare a drepturilor privind libertatea circulaţiei şi a alegerii religiei”.
Acest caz are loc după ce anul trecut justiţia din Maroc a absolvit pe Mohamed El Baladi, un bărbat care a fost condamnat pentru că s-a convertit la creştinism, după ce organizaţiile locale pentru drepturile omului, au câştigat apelul făcut împotriva condamnării iniţiale a lui Baladi, la o pedeapsă cu închisoare de doi ani şi jumătate.
Codul penal din Maroc, condamnă prin articolul 220, la o amendă de 600 de dirham (aprox. 60 de euro) şi o pedeapsă între şase luni şi trei ani de închisoare, „pentru oricine care foloseşte orice mediu de seducere a unui musulman, sau pentru încercarea de a-l converti la altă religie”, dar se aplică foarte frecvent şi pentru musulmanii care se convertesc. În timp ce practicarea creştinismului este interzisă pentru marocani, nu este acelaşi lucru pentru străini. Periodic, poliţia marocană expulzează din ţară, grupuri de străini acuzaţi de evanghelizarea musulmanilor, şi îi urmăreşte de asemenea pe musulmanii convertiţi la creştinism. Nu se ştie câţi creştini există în Maroc, dar o notă informativă a Departamentului de Stat din SUA, afirmă că numărul acestora este situat între 4 000 şi 8 000. (Protestante Digital)
Cinci pastori de biserici creştine din Columbia au fost ameninţaţi cu moartea de către o grupare paramilitară, aşa cum au semnalat mai multe biserici din ţara sud-americană. Este vorba de trei pastori presbiterieni, unul luteran şi un altul metodist, care au fost ameninţaţi printr-un comunicat distribuit de grupul paramilitar Aguilas Negras, în 11 Ianuarie. Toţi aceştia, alături de alţi activişti pentru drepturile omului, sau preoţi catolici, sunt ameninţaţi cu insulte: „Suntem pe urmele voastre, ştim unde locuiţi. Ştim unde sunt bisericile din Barranquilla: o să venim peste voi”, se spune în acel comunicat.
Într-o declaraţie publică emisă de Biserica Anglicană din Caraibe, se estimează că aceşti lideri sunt ţinta atacurilor rebelilor, datorită lucrării lor misionare îndreptate spre persoanele victime ale violenţei, precum şi implicarea lor în procesul de pace şi reconciliere.
„Ei sunt cunoscuţi pentru angajamentul lor creştin extraordinar şi mărturia lor curajoasă în lupta pentru pace, pentru dreptate şi pentru demnitatea umană în Columbia, a spus George Lemopoulos, secretar general al CMI, într-o scrisoare adresată preşedintelui Columbiei, Juan Manuel Santos Calderon.
„Credem că aceste ameninţări sunt o persecuţie religioasă, pentru că ameninţă direct şi clar libera practică a misiunii noastre pastorale şi umanitare cu acei care suferă consecinţele conflictului armat şi participarea noastră în procesul de pace, aşa cum Evanghelia ne cere”, se specifică într-un comunicat al bisericilor implicate.
Atât grupurile religioase, cât şi cele pentru drepturile omului, au cerut protecţie pentru persoanele ameninţate şi au cerut guvernului să investigheze aceste fapte. (Protestante Digital)
Comments