top of page

Pentru ce ne rugăm? / Cât de des ne rugăm?

Life Way Research a efectuat un studiu despre modul în care este practicată rugăciunea în Statele Unite. Deşi majoritatea celor care vor citi acest articol locuiesc în Europa, cred că practica rugăciunii din alte zone geografice, nu se deosebeşte mult faţă de cea a americanilor, în special între evanghelici. Deci aceste rezultate ne pot îndemna la reflecţie şi implicit la corectarea deficienţelor şi la întărirea acelor segmente unde suntem deficitari.

Conform rezultatelor studiului, practica rugăciunii este foarte extinsă printre americani. 31 % dintre cei sondaţi, au declarat că „se roagă de mai multe ori pe zi”; 17 % „se roagă o dată pe zi şi acelaşi procentaj, au recunoscut că nu se roagă niciodată. De asemenea (vezi graficul 1), opt din zece au declarat că se roagă regulat pentru familie şi pentru prieteni, acesta fiind principalul motiv al rugăciunii. „Problemele şi dificultăţile personale” apar pe locul doi, cu un procent de 74 %. Ceva mai mult de jumătate dintre cei sondaţi au declarat că se roagă „pentru a mulţumi lui Dumnezeu pentru lucrurile bune întâmplate recent”, şi cu ceva mai puţin (42 %), au spus că se roagă „pentru a-şi mărturisi propriul păcat”. 38 % au declarat că se roagă atunci când se întâmplă vreun dezastru natural şi un procentaj foarte asemănător au spus că se roagă „pentru a-l lăuda pe Dumnezeu pentru măreţie Sa”, iar 36% se roagă „pentru viitoarea prosperitate personală”.

În poziţiile inferioare din lista motivelor de rugăciune, se găsesc cele pentru persoanele de alte credinţe sau fără credinţă (20 %), liderii guvernamentali (12 %) şi pentru celebrităţi (5 %).


RUGACIUNE

Credem în răspunsul la rugăciune?

Studiul pretinde că a verificat dacă cei care se roagă, au credinţă că primesc răspuns de la Dumnezeu. 25 % au spus „că primesc răspuns la toate rugăciunile”. Majoritatea  (37 %), cred că uneori au primit răspuns şi doar 3 % au declarat că nu au primit niciodată. Un procent destul de important (14 %) au răspuns că nu ştiu dacă rugăciunile primesc sau nu răspuns.


Rugaciune 2

În ceea ce priveşte anumite curiozităţi, studiul revelează faptul că 21 % dintre cei sondaţi au declarat că s-au rugat „pentru ca să câştige la loterie” şi 13 % „pentru ca să câştige echipa lor favorită”. Aproape patru din zece au declarat că s-au rugat „pentru duşmani”, iar unul din şapte a declarat că s-a rugat uneori pentru ca Dumnezeu să pedepsească pe cineva care le-a făcut rău lor sau prietenilor.

Acest studiu s-a efectuat în luna August 2014 pe 1 137 de subiecţi, toţi persoane adulte, are o rată de încredere de 95 % şi o marjă de eroare de 2,9 %.

Comments


bottom of page