Pastorul unei mega-biserici din SUA se întâlneşte cu papa pentru a discuta de unitatea Bisericii
- Biserica Eben Ezer Castellon
- 13 iun. 2014
- 3 min de citit

„M-am dus acolo pentru a sprijini în mod expres unitatea şi să-i transmit papei că pastorii americani sprijină ceea ce el face”
Joia trecută (05.06.14) a avut loc la Vatican o întâlnire neoficială între papa Francisc şi o delegaţie de cincisprezece lideri politici şi religioşi din Statele Unite.
Cu ideea de a îmbunătăţi relaţiile dintre religii, vizita delegaţiei americane conta cu prezenţa senatorului de Utah Mike Lee, membru în Biserica Sfinţilor din Ultimele Zile (Biserica Mormonă); Gayle Beebe, preşedintele Westmont College din California; Francis Rooney, ex-ambasador al SUA la Vatican; şi de asemenea Joel Osteen, pastor la biserica Lakewood din Houston – Texas.
Papa Francisc a invitat pe aceşti lideri protestanţi din Statele Unite pentru a discuta împreună următoarea întrebare: „Putem găsi un teritoriu comun cu scopul de a avansa în viaţa şi misiunea lui Isus, pentru ca tot mai multe persoane să poată experimenta bucuria credinţei creştine?”
Această întâlnire ecumenică este parte din strategia actuală a papei pentru a obţine unitatea între creştini. Cu câteva luni în urmă, într-un video trimis unei conferinţe naţionale a unor lideri carismatici din biserica lui Kenneth Copeland, papa se lamenta de „diviziunile dintre noi şi de asemenea de diviziunile dintre comunităţi: creştini evanghelici, creştini ortodocşi, creştinii catolici, dar de ce să fie divizaţi? Trebuie să lucrăm pentru a obţine unitatea”.
Joel Osteen: „Nu există probleme cu diferenţele teologice”
Într-un interviu acordat lui Houston Chronicle, Osteen a calificat de „incredibilă” întâlnirea cu Francisc, pe care l-a descris ca pe un bărbat deschis, amabil şi plin de bucurie”. „M-am dus acolo pentru a sprijini în mod expres unitatea şi să-i transmit papei că pastorii americani sprijină ceea ce el face”, a spus Osteen. „M-am simţit onorat să fiu invitat”.
Pastorul a elogiat decizia papei Francisc de a lucra pentru o biserică „inclusivă”, în loc de a învrăjbi, arătând că persoanele cu greşelile lor pot face parte din Biserica Catolică. „Nu este vorba de a face biserica mai mică, ci de a o face mai mare, pentru ca să cuprindă pe toată lumea. Este un mesaj cu care mă identific” a exprimat Osteen.
„Mă încântă aceasta”, a spus Osteen în continuare. „El foarte simplu, a intrat şi şi-a exprimat dragostea pentru noi şi ne-a cerut ca să ne rugăm pentru el, spunându-ne că şi el se roagă la rândul lui pentru noi”.
Osteen a lăsat limpede că el este de acord cu mesajul papei Francisc în favoarea unităţii. Conform pastorului de la Biserica Lakewood, nu există probleme cu diferenţele teologice între creştini, ci că acestea trebuie tratate cu grijă şi respect. „Nu există nimic rău în denominaţii, dar nu lăsaţi ca acestea să ne separe”.
Declaraţiile lui Osteen au ridicat critici în unele sectoare ale bisercilor evanghelice din Statele Unite, care nu sunt de acord cu acest curent de opinie asupra ecumenismului şi la activitatea Bisericii Catolice.
Papa Francisc continuă neobosit în acest exerciţiu de deschidere înspre alte religii. Duminica trecută (08.06.14), în timpul întâlnirii de rugăciune cu preşedintele Autorităţii Palestinei şi cu cel al Israelului (la Vatican), a permis ca să se citească din Coran – pentru prima dată într-un act organizat de Biserica Catolică – şi s-au pronunţat rugăciuni conform ritului mozaic, la o întâlnire specială pentru pace, care a avut o amplă repercursiune mediatică.
Joel Osteen de Scott, este pastor principal la Lakewood Church, tele-evanghelist şi autor de mai multe cărţi. În cei 15 ani de când a preluat conducerea Bisericii Lakewood, aceasta a crescut de la 5 000 la 43 000 de membrii, fiind în prezent cea mai mare biserică din Statele Unite. Programele de televiziune difuzate de Lakewood sunt urmărite de peste 7 milioane de spectatori din aproximativ 100 de ţări, iar influenţa lui Osteen duce în prezent până la cele mai înalte figuri ale vieţii politice americane. Sectorul critic îi atribuie lui Osteen tendinţa de a promova aşa numita teologie a prosperităţii şi a sănătăţii.
(videoul este în engleză)
Tradus şi adaptat din Protestante Digital
Comments