Pastori penticostali şi carismatici reuniţi în Texas primesc un inedit mesaj din partea papei Franci
- Biserica Eben Ezer Castellon
- 23 feb. 2014
- 4 min de citit

Pastorul Tony Palmer vorbind la convenţia din Texas
Un grup de pastori penticostali şi carismatici reuniţi într-o convenţie în Texas, au fost surprinşi de-a dreptul: papa le-a trimis un mesaj video pentru a le cere sprijin în rugăciune şi pentru a-i încuraja la rugăciune şi lacrimi pentru unitatea creştinilor.
În 14 Ianuarie 2014, Papa Francisc l-a primit într-o audienţă privată pe un vechi prieten al dânsului, pastorul anglo-carismatic Tony Palmer, probabil însoţit de soţia lui Emilia, care este italiancă. Tony Palmer este liderul unei comunităţi protestante de stil carismatic numită The Ark Community, integrată într-o alianţă de congregaţii de stil carismatic şi anglican (Comunitatea Bisericilor Episcopale Evanghelice), o realitate ecleziastică ce nu este integrată în Biserica Angliei, care îl are în frunte pe Arhiepiscopul de Canterbury.
Pastorul Palmer, avea deja în minte posibilitatea de a înregistra un mesaj al papei, dar în realitate iniţiativa a venit din partea Suveranului Pontif, pe care îl cunoştea din anul 2006, pe când acesta era cardinal în Argentina.
Palmer le-a explicat episodul de la Vatican pastorilor penticostali de la convenţia din Texas: „L-am întrebat, vreţi să scrieţi un mesaj? La care el mi-a răspuns: De ce nu mă înregistrezi în video? Eu deja aveam ideea în minte. Aveam cu mine iPhone-ul şi vroiam să-i cer permisiunea, dar nu voiam să abuzez de prietenia noastră”.
Şi aşa s-a înregistrat, cu un telefon mobil, un video pentru a fi difuzat într-o reuniune a pastorilor penticostali care avea să aibă loc câteva săptămâni mai târziu în Texas, eveniment organizat de Kenneth Copeland Ministries.
Palmer, le-a spus pastorilor că pentru a predica mântuirea este necesară unitatea tuturor creştinilor şi că de la Declaraţia Comună Catolico – Luterană din 1999 asupra Doctrinei Justificării, nu mai există motive pentru diviziune, citind apoi acea declaraţie: „numai prin har, prin lucrarea salvatoare a lui Hristos şi nu prin vreun merit al nostru, suntem acceptaţi de Dumnezeu şi primim Duhul Sfânt, care ne înnoieşte inimile noastre şi ne echipează şi ne cheamă la o nouă lucrare”. În locul lui „sola fide” al dogmei luterane tradiţionale, s-a găsit un teren comun în sintagma „sola gratia”.
„Deja nu mai protestăm împotriva doctrinei mântuirii a Bisericii Catolice” a spus Palmer. „Acuma predicăm aceeaşi Evanghelie”, şi apoi a pus video-ul papei al cărui text integral îl redăm în continuare.

Papa Francisc
„Dragi fraţi şi surori
Mă scuzaţi că vă vorbesc în italiană dar nu voi vorbi nici în engleză şi nici în italiană, o să vorbesc folosind limbajul inimii … Este o limbă mai simplă şi mai autentică şi această limbă din inimă are o gramatică specială. O gramatică simplă. Două reguli: iubeşte-l pe Dumnezeu deasupra tuturor lucrurilor şi iubeşte-l pe aproapele tău deoarece este fratele tău, este sora ta. Şi cu aceste două lucruri să continuăm.
Sunt aici cu fratele meu, fratele meu episcop Tony Palmer. Suntem prieteni de mulţi ani. El mi-a vorbit despre reuniunea voastră şi este o plăcere să vă pot saluta. Un salut fericit şi nostalgic. Fericit pentru că mă bucur că vă reuniţi pentru a lăuda pe Isus Hristos, singurul Domn, să vă rugaţi Tatălui şi să-l primiţi pe Duhul Sfânt. Aceasta produce bucurie pentru că se vede că Dumnezeu lucrează în toată lumea. Şi este nostalgic pentru ceea ce se întâmplă între noi, ca şi în cartiere. În cartiere sunt familii care se iubesc şi familii care nu se iubesc. Familii care se unesc şi familii ce se separă şi noi suntem puţin, îmi permit cuvântul, „separaţi”. Separaţi pentru că păcatul ne-a separat. Păcatul nostru. Neînţelegerile de-a lungul istoriei … un drum lung de păcate comune. Dar cine este de vină? Toţi suntem de vină! Toţi suntem păcătoşi, eh? Există doar unul drept: Domnul.
Am această dorinţă ca această separaţie să se termine şi să ne împărtăşim împreună. Sunt nostalgic de a vă putea îmbrăţişa cu îmbrăţişarea de care ne vorbeşte Scriptura când fraţii lui Iosif erau înfometaţi şi s-au dus în Egipt ca să cumpere de mâncare. Au mers ca să cumpere, aveau bani dar nu puteau să mănânce banii. Şi acolo au găsit ceva mai important decât mâncarea. Şi-au găsit fratele. Noi toţi avem bani; banii culturii noastre, banii istoriei noastre … atâta bogăţie religioasă şi atâtea diferite tradiţii … dar trebuie să ne reîntâlnim ca şi fraţi şi trebuie să plângem împreună Cum a făcut Iosif. Cu acest plânset ce uneşte. Plânsetul dragostei. Vă vorbesc ca şi frate, eh? Şi vă vorbesc aşa, simplu: cu bucurie şi nostalgie. Să facem să crească nostalgia pentru că aceasta ne va da curaj să ne întâlnim, să ne îmbrăţişăm şi să-l lăudăm pe Isus Hristos ca pe singurul Domn din istorie.
Vă mulţumesc aşa de mult pentru că mă ascultaţi. Vă mulţumesc aşa de mult pentru că mă lăsaţi să vă vorbesc pe limba inimii … şi de asemenea vreau să vă rog ceva. Să vă rugaţi pentru mine pentru că am aşa mare nevoie de rugăciunile voastre…. eu mă rog pentru voi şi voi continua să o fac, dar am nevoie de rugăciunile voastre. Şi să-i cerem Domnului să ne unească pe toţi.
Şi înainte, pentru că suntem fraţi. Să ne îmbrăţişăm, spiritual vorbind, şi să-l lăsăm pe Domnul ca să termine lucrarea care a început-o. Pentru că este o minune: minunea Unităţii deja a început. Spune un faimos scriitor italian, Manzoni, în una din scrierile lui, printr-un bărbat simplu: „Niciodată nu am văzut ca Domnul să înceapă o minune şi să nu ducă până la capăt”. El va duce până la capăt această minune a Unităţii. Vă rog ca să mă binecuvântaţi şi eu de asemenea vă binecuvintez. De la frate la frate.
Vă îmbrăţişez. Mulţumesc”.
Puteţi să urmăriţi acest mesaj şi în format video, în limba italiană şi subtitrat în engleză.
Sursa: Religion en Libertad
Comments