Oamenii de știință britanici cred că Richard Dawkins falsifică știința
- Biserica Eben Ezer Castellon
- 11 nov. 2016
- 3 min de citit
Conform unui studiu al Universității Rice, atât oamenii de știință religioși cât și cei nereligioși, critică forma în care Dawkins se ocupă de religie.
Omul de știință britanic, biolog evoluționist, Richard Dawkins, este bine cunoscut pentru criticile sale la adresa religiei, dar oare alți savanți gândesc la fel ca el? Un nou studiu, efectuat de Universitatea Rice, intitulat: „Responding to Richard: Celebrity and (Mis)representation of Science”, a făcut lumină în această chestiune.
Rezultatele acestui studiu au fost publicate într-o ediție recentă a Public Understandings of Science, ce este parte dint-un studiu mai amplu – Religia între Omenii de Știință în Context Internațional (RASIC). Studiul RASIC include sondajul a peste 20 000 de savanți din opt țări.
În Marea Britanie, 1 581 de oameni de știință, aleși într-un mod aleatoriu, au participat la acest sondaj, dintre care 137 au participat la interviuri mai avansate.
Dawkins tergiversează știința
Prin intermediul acestor interviuri avansate cu biologi și fizicieni de la universitățile din Marea Britanie, acest studiu examinează perceptele savanților față de rolul pe care unele celebrități (dintre oamenii de știință), îl joacă în dezbaterile publice, conflictuale din punct de vedere social. Chiar dacă investigatorii nu pun întrebări despre Dawkins, 48 din cei 137 savanți îl menționează în timpul interviurilor, fără a fi întrebați, și 80 % dintre aceștia cred că acest om de știință falsifică știința în cărțile sale și în actele publice, deoarece transmite impresia greșită de ceea ce știința poate face și normele pe care savanții le observă în munca lor.
Restul de 20 % dintre savanții britanici se poziționează ferm de partea biologului evoluționist, fiind de acord cu punctele lui de vedere. Unul dintre aceștia a spus că Dawkins „are un loc foarte important în societate datorită criticii pe care o aduce creaționismului și proiectului inteligent”.
„Prea agresiv în felul în care neagă religia”
Ambele tabere, atât savanții religioși cât și cei nereligioși, l-au calificat pe Dawkins ca pe un „provocator” ce afirmă autoritatea culturală a științei în sfera publică. Majoritatea acestora, independent de religie, critică modul agresiv al lui Dawkins față de religie, preferând o focalizare mai moderată.
Un fizician, nereligios, a spus: „Este prea agresiv modul în care este negată religia. Ca om de știință, trebuie să fii foarte deschis și eu sunt deschis la credințele oamenilor în religie, și nu cred că suntem în condiții de a nega nimic, cel puțin față de ceea ce se află în sfera științei, pentru a fi negat”.
Dawkins a „pornit o cruciadă în general. Chiar dacă este mult adevăr în ceea ce spune, face aceasta într-o manieră ce cred că este proiectată deliberat pentru a îndepărta oamenii de religie”, a spus un alt profesor de bilogie.
Chiar dacă oamenii de știință „ar putea vedea inclusă credința într-o deitate atât de rațională, ei nu consideră chestiunile relaționate cu existența de zeități sau cu sacrul, așa cum este în sfera științei”, explică David Jonson, profesor asistent la Universitatea din Nevada in Reno, și autor al documentului principal.
Elaine Howard Ecklund, investigator principal în acest studiu și Herbert S. Autrey, șeful catedrei de Științe Sociale de las Universitatea Rice, au remarcat că nici unul din savanții intervievați nu s-au îndoit de integritatea lui Dawkins ca om de știință.
„În general savanții intervievați au remarcat prioritatea științei, vis a vis de omul de știință, și a diplomației și dialogului, vis a vis de batjocura publică și extremismul ideologic”, au mai spus.
„Cea mai bună comunicare a științei nu începe cu insulte și aroganță, ci aceasta trebuie să stimuleze curiozitatea, deschiderea și aprecierea față de știință”, a concluzionat Johnson.
Reacții la studiu
Un purtător de cuvând al Centrului de Investigații, ce este în proces de fuzionare cu Fundația Dawkins pentru Argument și Stiință, a declarat ziarului Independent, despre acest studiu:
„Este evident că acest studiu nu reprezintă o revelație impresionantă, în care mai puțin de 40 de savanți din 137, ce provin dintr-un grup de 20 000, să nu fie atât de fani al modului particular al profesorului Dawkins de a comunica știința”, a afirmat. El a mai adăugat: „Nu cu mult timp în urmă savanții denunțau popularizarea științei de către Carl Sagan și azi încă mai sunt unii ce discordă cu Neil de Grasse Tison, Bill Nye și alții”.
Sursa: Evangelical Focus
Kommentare