top of page

O viziune globală asupra Evangheliei: forţa unei viziuni de ansamblu (1)

Un angajat al Pentagonului a muncit doi ani de zile pentru a investiga posibilele efecte ale unui atac militar asupra sistemului de comunicaţii din Satele Unite. Ca şi bază pentru investigaţia lui, a folosit în cea mai mare parte, informaţii pe care cea mai mare parte a populaţie le cunosc sau le poate achiziţiona cu uşurinţă. Când a prezentat materialul superiorilor lui, imediat aceştia l-au clasificat ca şi „Strict Confidenţial” şi au distrus celelalte copii pentru ca doar o mână de oameni să poată să-l citească. Nici măcar propriul autor nu a mai avut permis ca să-l vadă. El a studiat situaţia dintr-o perspectivă globală şi doar explica ceea ce vedea. Dar făcând acest lucru, inconştient a creat o situaţie periculoasă.

Într-un articol din Wall Street Journal, intitulat „Cel mai mare secret: un material informativ al Pentagonului, neautorizat pentru autor să-l citească”, un purtător de cuvânt al guvernului SUA, explica că „atunci când aduni multă informaţie într-un mănunchi, uneori rezultatul final este mai delicat decât oricare dintre părţi”. Cu alte cuvinte, viziunea globală este mai relevantă (şi în consecinţă mai puternică) decât un prim plan al fiecărui detaliu. Cu cât înţelegem mai bine situaţia în ansamblu, cu atât mai efectivă ne va fi strategia.

Acei care lucrăm pentru Hristos, ar trebui să luăm notă de acest adevăr. Când ne aşezăm să gândim modalităţi de a întări biserica şi de a-i câştiga pe cei pierduţi, am face bine să ne oprim şi să căutăm o viziune de ansamblu a Evangheliei în lumea de azi.

Reflectând asupra stadiului actual al creştinilor evanghelici, prima întrebare pe care şi-o pun multe persoane este? Sunt oameni care se întorc la Hristos? Răspunsul la această întrebare este surprinzător. În ultimii 100 de ani, evanghelismul a crescut într-un ritm foarte puternic.

Creşterea procentuală a evanghelicilor între anul 1900 şi 2000

Creşterea procentuală a evanghelicilor între anul 1900 şi 2000


A crescut mai repede decât celelalte religii (mai vechi) ale lumii:

Schimbările procentuale ale principalelor religii ale lumii între anii 1900 şi 2000

Schimbările procentuale ale principalelor religii ale lumii între anii 1900 şi 2000


…. Şi mai mult decât alte ramuri ale creştinismului. Acest lucru se datorează în principal datorită faptului că ortodoxismul se bazează mai mult pe rădăcinile sale culturale şi catolicismul pe autoritatea lui internă. În schimb, noi evanghelicii, ne bazăm pe Evanghelie, dedicând o mare parte din energia noastră evanghelizării şi misionarismului.

creşterea evanghelicilor faţă de cea a ortodocşilor şi a catolicilor între anii 1900 şi 2000.

Creşterea evanghelicilor faţă de cea a ortodocşilor şi a catolicilor între anii 1900 şi 2000.


De asemenea rezultă curios şi modul în care evanghelicii au crescut în ţările în curs de dezvoltare, de-a lungul secolului XX. Numai în 100 de ani, procentul evanghelicilor din totalul populaţiei a crescut un 173 % în America Latină, un 300 % în Africa şi un 372 % în Asia.

Schimbările procentuale ale evanghelicilor pe fiecare continent între anii 1900 şi 2000.

Schimbările procentuale ale evanghelicilor pe fiecare continent între anii 1900 şi 2000.


Cu toate acestea, în mijlocul acestor incredibile creşteri, există o statistică îngrijorătoare. Europa, inima istorică a creştinismului, pierde credincioşi cu sacul. În prologul primului volum al World Christian Encyclopedia, sunt prezentate alarmantele informaţii despre devastatoarea de-creştinizare a Europei în secolul XX.: „în acest secol nimeni nu se aştepta la acest masiv declin al creştinismului ce a avut loc în Europa occidentală datorită secularismului, şi al comunismului (în Rusia şi Europa Orientală)”.

Surprinzătorul contrast între vibrantele şi supra-aglomeratele biserici din ţările în curs de dezvoltare, faţă de catedralele goale şi muribunde din Europa, este destul de cunoscut. De fapt, cu câteva săptămâni în urmă, Evanghelical Focus a publicat pe prima pagină un articol preluat din Wall Street Journal, despre „bisericile goale din Europa”. (Articolul a fost tradus şi publicat şi pe Accente)

Sunt mulţi oameni cu inimă conştienţi de această descurajantă tendinţă, care doresc să sprijine lucrarea Evangheliei şi m-au întrebat: de ce trebuie să fiu îngrijorat de Europa? Uită-te ce se întâmplă în Africa! Nu ar trebui să-mi investesc timpul şi resursele mele în locuri în care Dumnezeu lucrează cu putere? Răspunsul meu este acelaşi. Cei care sunt preocupaţi de viitorul Evangheliei în Bogota, Mombasa sau Beijing, ar trebui să se preocupe mai mult pe destinaţia Europa.

În articolul următor o să vă explic de ce.

Această serie de articole sunt scrise de teologul Greg Pritchard şi publicate de Protestante Digital. Materialul a fost preluat şi tradus cu permisiunea portalului Protestante Digital.

Greg Pritchard, licenţiat la Trinity School şi cu un doctorat la Northwestern University, este în prezent preşedintele Forumului Liderilor Creştini (FOCL) şi director al Forumului de Liderat European (ELF).

Toate statisticile sunt luate din primul volum al World Christian Encyclopedia (ed. David B. Barrett).

Comments


bottom of page