Nu se poate ignora minunea creştinismului în China
- Biserica Eben Ezer Castellon
- 25 iun. 2015
- 4 min de citit
Biserica Kwong Wing din Hong Kong, este o congregaţie penticostală care în 1978 avea 28 de membri, în prezent numărul acestora depăşind cifra de 13 000. Această mega-biserică modernă care dispune de un edificiu cu şase etaje, terminat în urmă cu 15 ani, a avut surpriza ca să-l aibă printre ei luna trecută pe James Hudson Taylor IV, care este stră-stră-nepotul misionarului britanic Hudson Taylor, care s-a aventurat în China în 1854 pentru a evangheliza cea mai numeroasă naţiune din lume.
„Dumnezeu a încredinţat un mandat special Bisericii din China pentru secolul 21”, a declarat acesta în Biserica Kwong Wing.
Când Hudson Taylor a ajuns în China, nu existau creştini în această ţară, dar Misiunea Chinei Interioare a reuşit să câştige 18 000 de chinezi pentru Hristos în timpul vieţii misionarului, transformându-se în una din cele mai importante istorii de succes al misiunilor moderne.
Mulţi cetăţeni din vest sunt descurajaţi de evidenţele care indică o decădere a spiritualităţii în Occident. Acesta este cred cel mai bun moment ca să privim cu atenţie cuvintele lui Isus din Ioan 4:35 – Nu ziceţi voi că mai sunt patru luni până la seceriş? Iată, Eu vă spun: ridicaţi-vă ochii şi priviţi holdele care sunt albe acum, gata pentru seceriş. (Ioan 4:35)
Pesimismul nostru ne-a orbit să vedem ce se întâmplă în estul lumii şi exemplul bisericii din China este foarte relevant în această direcţie:
Foarte probabil, China va deveni naţiunea cu cel mai mare număr de creştini în 2030. Fenggang Yang, profesor de sociologie la Universitatea Purdue, a semnalat faptul că în anul 2010 existau peste 58 de milioane de creştini protestanţi în China, iar numărul acestora ar putea ajunge la 160 de milioane în 2025, conform tendinţelor actuale. Statele Unite avea 159 de milioane de protestanţi în 2010. Profesorul Yang prevede pentru anul 2030 un număr de 247 de milioane de creştini (inclusiv catolicii) în China, ceea ce va depăşi ţări precum Mexicul, Brazilia şi Statele Unite.
Mai mulţi creştini merg duminica la biserică în China decât în Europa, în ziua de azi. Unele persoane merg la acele biserici ce sunt sancţionate de către guvernul de la Beijing, aşa cum este mega-biserica Liushi, o biserică de 5 000 de membri, aflată la 250 de km la sud de Shanghai, în provincia Zhejiang. Această biserică a fost obligată să se închidă în decada lui 1950, dar s-a deschis din nou în 1978 şi de atunci a crescut constant. Mulţi alţi credincioşi chinezi preferă închinarea în bisericile din case, biserici clandestine ce se menţin departe de interferenţele guvernului.
Foamea spirituală a explodat în China, chiar dacă ţara este oficial atee. Un studiu recent a descoperit că numărul de căutări on-line a cuvintelor precum „Isus” sau „congregaţie creştină”, sunt mult mai numeroase decât cele cum ar fi „partidul comunist”. Şi pe măsură ce tot mai multe persoane s-au mutat din zonele rurale înspre cele urbane, un mare număr de tineri s-au întors la Hristos. Misionologii spun că între 10 000 şi 25 000 de persoane se convertesc la creştinism în China în fiecare zi.
Persecuţia contra creştinilor continuă să fie agresivă în China, dar aceasta nu face să scadă creşterea bisericii. Un raport din 2015 al organizaţiei China Aid, spune că liderii Partidului Comunist Chinez sunt îngrijoraţi de creşterea creştinismului, acesta fiind motivul pentru care recent au luat măsuri energice împotriva bisericii şi a pastorilor. Preşedintele chinez Xi Jinping este considerat liderul cu cea mai mare autoritate, de la Mao Zedong încoace. Liderii comunişti au încercat de asemenea să falimenteze aceste biserici, cu scopul de a le opri activitatea.
Creşterea creştinismului în China este legat şi de creşterea economică a ţării. Economiştii spun că această ţară asiatică a depăşit Statele Unite la sfârşitul lui 2014, ca cea mai mare economie din lume. China, cu populaţia ei de 1,3 miliarde de persoane, reprezintă în prezent 16,5 % din economia mondială, în comparaţie cu 16,3, cât reprezintă Statele Unite. Un studiu recent al lui Qunyong Wang, de la Universitatea din Nankai şi al lui Xinyu Lin, de la Universitatea Renmin din China, au descoperit o corelaţie între puternica creştere economică din anumite zone ale Chinei, şi creşterea congregaţiilor creştine din aceste zone.
S-ar putea ca Dumnezeu să folosească vastele resurse financiare ale Chinei pentru a plăti marile programe mondiale de evanghelizare care vor precede a doua venire a lui Hristos? Biserica din China este o adevărată minune. Sămânţa Evangheliei ce a fost semănată aici de misionari precum Hudson Taylor în secolul 19, se părea că a murit după ce Mao Zedong a introdus infama lui Revoluţie culturală în anii 1960 – 1970. În timpul acestei epoci, Mao a încercat să elimine complet religia şi influenţele străine în China, forţând peste 10 000 de misionari să părăsească ţara. Mao a trimis de asemenea mii de creştini la moarte, iar sângele acestor martiri a produs recolta pe care o vedem în ziua de azi. Nimeni pe această planetă va fi capabil să ignore impactul global al minunii Bisericii din China.
Acest articol a fost scris de autorul creştin J. Lee Grady şi publicat de Charisma Magazine, de unde a fost preluat şi tradus.
Comments