Diviziunile dintre creştini sunt un scandal şi obstaculează mântuirea – Papa şi Justin Welby
- Biserica Eben Ezer Castellon
- 22 iun. 2014
- 3 min de citit
După întâlnirile recente ale papei cu reprezentanţi ai carismaticilor şi a altor denominaţiuni protestante şi după întâlnirea acestuia cu capul Bisericii Ortodoxe în Ierusalim, de data aceasta i-a venit rândul arhiepiscopului de Canterbury, care este liderul mondial al Bisericii Anglicane. Aşa cum vă informam şi în alte articole, se pare că papa Francisc este hotărât să facă progrese însemnate pe drumul ecumenismului, cu scopul de a contribui, spune el, la evanghelizarea lumii. Dacă scopul său este sincer, sau este doar un pretext, vom vedea cu timpul. Articolul prezentat în continuare a fost preluat şi tradus de pe Zenit.org, un site catolic, care publică toate informaţiile de la Vatican.

Papa Francisc şi arhiepiscopul de Canterbury, capul Bisericii Angliei, Justin Welby s-au reunit în 16 Iunie la Vatican „ca şi colegi de călătorie care îl urmează pe Domnul, colaboratori în via Lui şi peregrini pe drumul înspre Împărăţi lui Dumnezeu”, aşa cum a indicat papa în intervenţia acestuia. În timpul întâlnirii, după protocolul privat, amândoi au pronunţat câte un discurs şi s-au interschimbat cadouri. La sfârşit au menţinut un moment de rugăciune comună în capela Urban VII.
Francisc în timpul discursului a manifestat că el îi cere Domnului ca „întâlnirea de azi să contribuie la întărirea relaţiilor noastre de prietenie şi să dubleze angajamentul nostru pentru marea cauză a reconcilierii şi a comuniunii între credincioşii în Hristos”. Referindu-se la cuvintele lui Isus: „Despre ce discutaţi împreună pe drum”?, papa a semnalat că „şi nouă Domnul se pare că ne pune aceeaşi întrebare”. De ce atunci când Domnul Isus le-a pus această întrebare ucenicilor, aceştia au rămas tăcuţi, deoarece le era ruşine, pentru că s-au certat între ei despre cine era cel mai mare. „La fel şi noi ne simţim confuzi datorită distanţei care există între chemarea Domnului şi săracul nostru răspuns”, a completat.
De asemenea a adăugat că „înaintea privirii Lui pline de milă, nu putem să ne prefacem că divizarea noastră nu este un scandal, un obstacol în proclamarea Evangheliei şi în mântuirea lumii”. Pe de altă parte Suveranul pontif a indicat că „obiectivul unităţii depline s-ar putea să apară îndepărtat, dar se menţine întotdeauna ca şi obiectiv înspre care trebuie să ne orientăm fiecare pas de pe drumul ecumenic pe care îl parcurgem împreună”. Progresul nostru înspre deplina comuniune nu va fi pur şi simplu un rezultat al acţiunilor noastre umane ci va fi darul liber al lui Dumnezeu. Duhul Sfânt ne va da puterea ca să nu descurajăm şi ne invită ca să ne încredem pe deplin în puterea lui de acţiune”, a completat Francisc.
Comisia internaţională anglicano-catolică pentru unitate şi misiune, constituie un ambient semnificativ pentru examinarea într-un spirit constructiv a vechilor şi a noilor provocări ale angajamentului ecumenic, a spus papa.
Francisc a dorit să reamintească că atunci când el şi Welby s-au întâlnit pentru prima dată au vorbit de îngrijorarea comună şi de durerea tuturor faţă de relele care domină peste familia umană. „În particular, am exprimat aceeaşi oroare faţă de plaga abuzului contra persoanelor şi a diferitelor forme de sclavie modernă”. „Ne angajăm să perseverăm în lupta împotriva acestor forme de sclavie, fiind încredinţaţi că vom putea să alinăm durerea victimelor şi să ne opunem acestui tragic comerţ”.
La încheiere, papa i-a cerut lui Welby ca să nu uite de cei trei „p”. Trei „p”, a întrebat arhiepiscopul? Francisc i-a explicat apoi: „prayer, peace and poverty” (rugăciune, pace şi sărăcie), adăugând: „trebuie să mergem împreună”. Şi Welby a repetat „trebuie să mergem împreună”.
În 17 Martie 2014, Biserica Catolică a semnat la Vatican un acord cu reprezentanţi ai islamului şi cu Biserica Anglicană prin care se angajau să lupte pentru eradicarea sclavie moderne şi al abuzului contra persoanelor din toată lumea, până în anul 2020.
Justin Welby este liderul spiritual a 80 de milioane de anglicani din toată lumea, iar convorbirile de la Vatican cu papa Francisc se înscriu pe această linie, pe de o parte lupta în favoarea demnităţii umane şi pe de altă parte în favoarea apropierii dintre cele două biserici.
Comments