DEPRESIA – SINDROMUL LUMII MODERNE ŞI POSTMODERNE – partea a 3-a
- Biserica Eben Ezer Castellon
- 16 iul. 2013
- 4 min de citit
IEŞIREA DIN DEPRESIE
A. SOLUŢII GREŞITE:
1. Fuga de realitate
Persoanele care sunt în depresie, uneori încearcă să scape prin cufundarea într-o lume imaginară şi încercând să se identifice cu aceasta. Fuga de realitate se realizeaza recurgând la televiziune (telenovele), cărţi (romane) sau spaţiul virtual (calculator, internet).
2. Soluţii tip surogat
Fiecare persoană neîmplinită va încerca să-şi umple golul sufletesc într-un fel sau în altul. Sunt persoane care în astfel de situaţii vor recurge la tot felul de surogate (înlocuitori) pentru a-şi umple golul. De cele mai multe ori alcoolul sau drogurile vor constitui produsele care să aducă împlinire sau satisfacţie. Acestea produc într-o fază iniţială o stare de euforie, persoana se rupe de realitate, dar când încetează efectul acestora, persoana se va simţi mai goală şi mai mizerabilă. De obicei va recurge din nou la alcool sau droguri şi ciclul se repetă. În final se va ajunge ca persoana să fie dominată de acest viciu, consecinţele fiind extrem de distructive.
3. Refugiul în muncă
Unii afectaţi de depresie îşi spun aşa: – munca îţi ocupă timpul şi mintea, deci cu cât voi fi mai ocupat cu atât mai bine că nu voi mai avea timp să mă gândesc la durerea, eşecurile sau mizeria din viaţa mea. Problema acestor oameni este că pe de o parte munca fără limite va duce la epuizarea fizică deci va genera depresie, iar pe de altă parte s-a constatat că rezultatele muncii, care sunt valori materiele nu generează satisfacţie şi împlinire durabilă.
4. Implicarea în practici oculte
O persoană depresivă dacă apelează la un consilier laic, este foarte probabil ca acesta sa-i recomande să practice yoga, meditaţie transcedentală sau să recurgă la medicina alternativă precum acupunctura.
B. SOLUŢII VIABILE:
1. Odihna, recuperarea fizică
Este soluţia care îi este oferită lui Ilie, Moise şi Iona. Ilie trebuia să doarmă şi să mănânce, sarcinile istovitoare ale lui Moise sunt împărţite cu alţi 70 de bătrâni, iar lui Iona, Dumnezeu îi face să crească un curcubete ca să-i facă umbră. – 1 Împăraţi 19:5 – 8; Numeri 11:16,17; Iona 4:6.
2. Acceptă realitatea aşa cum este
Nedreptăţile sociale, conflictele dintre oameni, competiţia, fac parte din lumea noastră pervertită de păcat. Dumnezeu nu a îndepărtat nedreptăţile sociale, deşi El ne-a lăsat legi bazate pe dreptate, bunătate şi dragoste. Tristeţea, dezamăgirile şi situaţiile disperate ale oamenilor au de multe ori la bază cauze asupra cărora nu se poate face nimic. Singurul lucru care îl putem face este să le acceptăm aşa cum sunt, chiar dacă nu suntem de acord cu ele, cu speranţa însă că Dumnezeu va face dreptate în ziua judecăţii. Irod nu avea nici un drept ca să-l întemniţeze pe Ioan Botezatorul, iar Isus ar fi putut să facă o minune ca să-l elibereze, dar nu a făcut-o. Totuşi Isus va spune despre el că este cel mai mare om care a existat vreodată pe pământ.
În domeniul marital, care este sursa multor dezamăgiri şi aşteptări înşelate, trebuie să fim conştienţi că partenerul nostru este un om cu calităţi şi defecte, după cum suntem şi noi de altfel, iar idealul visat uneori, nu este decât o himeră.
Nu trebuie scăpat din vedere nici faptul, atât de important de altfel, că Dumnezeu are toate situaţiile pe care noi le traversăm, sub controlul Său. – Matei 10:29 – 31
3. Învaţă să înfrunţi vitregiile vieţii
Dacă asupra unor situaţii nu se poate face nimic, există altele însă care se pot schimba prin perseverenţă şi voinţă. Dumnezeu spune prin Pavel, că dacă poţi scăpa din a fii rob, foloseşte momentul, dar dacă nu se poate, nu te nelinişti de acest lucru. Eşecurile repetate distrug curajul şi motivaţia de a încerca din nou. Biblia ne învaţă să fim perseverenţi ca să biruim problemele din vieţile noastre, deoarece Dumnezeu este cu noi întotdeauna. – Proverbe 24:16; Mica 7:8; Psalmul 34:18 – 20.
„Domnul este aproape de cei cu inima înfrântă şi mântuieşte pe cei cu duhul zdrobit. De multe ori vine nenorocirea peste cel fără prihană, dar Domnul îl scapă întotdeauna din ea”. (Psalmi 34:18-19)
4. Mărturisirea
Problema păcatului care generează sentimente de vinovăţie şi care duce la depresie nu poate fi rezolvată decât prin mărturisire şi pocăinţă. Cel care se mărturiseşte, primeşte eliberare şi îndurarea Domnului.
Cei care refuză să se mărturisească o fac din mai multe motive: frica de consecinţe, ruşinea sau pentru a nu-şi pierde anumite avantaje.
„Cine îşi ascunde fărădelegile nu propăşeşte, dar cine le mărturiseşte şi se lasă de ele capătă îndurare”. – Proverbe 28:13
5. Iertarea semenilor
Mulţi oameni păstrează ura şi resentimentele provocate de alţii, în inima lor, multă vreme şi care le cauzează atâtea neplăceri. Nu se bucură de nimic, deoarece povara trecutului este atât de apăsătoare încât îi striveşte emoţional şi spiritual. Singura posibilitate de a ne elibera de această povară este iertarea. A ierta din punctul de vedere al Scripturii înseamnă a te elibera definitiv de toate sentimentele de respingere şi de neacceptare pe care le nutrim faţă de alte persoane. – Matei 5:44, 45; Romani 12:17 – 21
6. Activitatea spirituală sau socială
Ilie este trimis în misiune după ce se recuperează fizic, Petru primeşte însărcinări precise în Biserică, iar Moise îşi continuă misiunea în ciuda greutăţilor. Ieşirea din depresie nu se face niciodată stând şi rumegând mereu povara trecutului şi plângându-ne de milă. Ieşirea se face prin activitate în biserică, în colectivul din care facem parte sau în familia noastră. Acţiunile sociale sunt de asemenea benefice şi curative, care pe lângă efectul social pozitiv, deoarece alţii se beneficiază de ajutorul nostru, au şi un efect pozitiv asupra persoanei depresive deoarece ajută la creşterea stimei de sine şi crează un anturaj plăcut.
Comments