DEPRESIA – SINDROMUL LUMII MODERNE ŞI POSTMODERNE – partea 1-a
- Biserica Eben Ezer Castellon
- 16 iul. 2013
- 5 min de citit
Psalmul 42
„Cu lacrimi mă hrănesc zi şi noapte, când mi se zice fără încetare: „Unde este Dumnezeul tău?” – versetul 3
„Pentru ce te mâhneşti, suflete, şi gemi înăuntrul meu? Nădăjduieşte în Dumnezeu, căci iarăşi Îl voi lăuda; El este mântuirea mea şi Dumnezeul meu”. – versetul 5
I. NECESITATEA UNUI ASTFEL DE STUDIU
1. Depresia este o realitate a vieţii
– doctorul Dumitru Gheorghe, şeful Clinicii de Psihiatrie de la Spitalul Militar Central din Bucureşti, spune că, conform unei statistici, până în 2010 depresia va trece pe locul I pe plan mondial, înaintea cancerului şi a bolilor cardio-vasculare (statistica este din anul 2006). (Ziarul ,,ADEVĂRUL”)
– conform unei alte statistici, 19 milioane de americani, suferă de depresie din care 3 milioane sunt adolescenţi şi ce au în comun toţi aceşti tineri, este faptul că toţi trăiau în promiscuitate sexuală şi consumau alcool şi droguri. (CBN NEWS)
– Revista creştină ,, STRIGĂTUL DE LA MIEZUL NOPŢII”, notează următoarele, cu privire la problemele psihice la copii şi tineri:
,,Tot mai mulţi tineri ajung la convingerea că viaţa este o ameninţare continuă şi nu mai merită trăită. Tot mai mulţi copii şi tineri au de luptat împotriva problemelor psihice. Mânia, depresia şi suicidul în adolescenţă nu mai sunt subiecte care aparţin doar unui segment al populaţiei. În asemenea cazuri, părinţii sunt de cele mai multe ori total depăşiţi, iar tinerii pur şi simplu nu ştiu ce să mai facă. Pentru ei viaţa devine o povară”.
În lumea dezvoltată, se consideră că aproximativ 25% din populaţie este afectată de depresie.
2. Ritmul de viaţă pe care îl trăim este foarte solicitant.
Viaţa pe care o trăieşte omul în ziua de azi, mai ales în lumea occidentală este supraaglomerată şi extrem de trepidantă. Oamenii îşi fixează obiective înalte, concurenţa este acerbă, individualismul, invidia şi gelozia sunt termenii care definesc omenirea de astăzi.
Pe de altă parte, criza economică pe care o traversează lumea întreagă nu a făcut altceva decât să acutizeze simptomele apariţiei depresiei. Într-un astfel de ,,decor” mulţi cedează presiunilor care vin din toate părţile şi rezultatul este dezamăgirea şi frustrarea.
3. Imaginea unui creştin deprimat, va transmite un mesaj negativ celor necredincioşi
Depresia se manifestă prin tristeţe, apatie, nemulţumire şi alte stări negative, care nu trebuie să fie specifice unui creştin autentic. Dimpotrivă trăsătura dominantă, vizibilă a unui creştin trebuie să fie bucuria. Un creştin care are o reală legătură cu Domnul trebuie să transmită celor din jur această imagine, deoarece oamenii îl vor percepe pe Dumnezeul nostru prin prisma a ceea ce noi vom transmite.
De fapt, mulţi oameni consideră că a fii creştin este sinonim cu a fii nefericit, trist, morbid, oameni care dispreţuiesc plăcerile şi trăiesc zile grele. Noi avem datoria să contracarăm această imagine deformată pe care o au oamenii despre noi, pentru slava si gloria Dumnezeului nostru.
Shakespeare – ,,mulţi oameni trec prin viaţă legaţi de superficialitate şi nefericire”
4. Studiind această temă, vom putea să contracarăm planurile diavolului.
2 Corinteni 2:11 ,,ca sã nu lãsãm pe Satana sã aibã un câştig de la noi; cãci nu suntem în neştiinţã despre planurile lui”.
II. CE ESTE DEPRESIA?
Experienţa creştină are trei niveluri. Primul este acela al zilelor de pe vârful muntelui, când totul pare să meargă foarte bine. Însă această experienţă are un defect: nu poate să ţină veşnic, este temporară. Al doilea nivel este cel al zilelor obişnuite, când ne îndeplinim sarcinile de fiecare zi fie că sunt plăcute sau neplăcute. Cel de al treilea nivel este cel al zilelor negre, întunecate când ne zbatem în confuzie, îndoială, disperare şi descurajare şi pe care psalmistul le numeşte Valea Plângerii sau Valea umbrei morţii. Uneori aceste zile se prelungesc în săptămâni sau chiar luni. Atunci când persistă acele zile avem perioade depresive.
Depresia este o boală care este destul de greu de definit şi este cunoscută de peste trei mii de ani. Este o stare în care inima este apăsată şi incapabilă să experimenteze bucuria.
Depresia poate să aibă o formă uşoară care constă dintr-o perioadă de tristeţe, care urmează unei dezamăgiri personale. Într-o formă mai accentuată, poate să fie sub forma descurajării sau a unei dispoziţii abătute, iar în forma severă, constă din disperare, teamă, epuizare şi neajutorare.
Depresia, din punctul de vedere al cauzelor care o generează, poate să fie de trei feluri:
depresie reactivă sau exogenă – apare ca reacţie la o traumă reală sau imaginară şi este însoţită de anxietate, are o durată scurtă şi adeseori se vindecă de la sine
depresia autonomă sau endogenă, apare spontan, implică o disperare intensă, persistă o perioadă mai lungă de timp şi este mai rezistentă la tratament. Poate să apară de la sine sau poate să apară ca efect advers al unei alte afecţiuni sau medicaţii precum o boală cronică. Acest tip de depresie afectează negativ activităţile biologice şi sociale normale.
depresia psihotică
III. CUM SE MANIFESTĂ DEPRESIA?
tristeţea persistentă (de lungă durată)
Neemia 2:2 „Împăratul mi-a zis: „Pentru ce ai faţa tristă? Totuşi nu eşti bolnav; nu poate fi decât o întristare a inimii.” Atunci m-a apucat o mare frică”.
confuzia, apatia – este starea în care persoana depresivă se simte fără de energie şi motivaţie şi care fac dificilă luarea unei decizii, sau dacă sunt luate decizii vor fii întotdeauna greşite. – 1 Împăraţi 19:1 – 4 , Matei 11:2,3
„Ilie, când a văzut lucrul acesta, s-a sculat şi a plecat, ca să-şi scape viaţa. A ajuns la Beer-Şeba, care ţine de Iuda, şi şi-a lăsat slujitorul acolo. El s-a dus în pustiu unde, după un drum de o zi, a şezut sub un ienupăr şi dorea să moară, zicând: „Destul! Acum, Doamne, ia-mi sufletul, căci nu sunt mai bun decât părinţii mei.” (1 Împăraţi 19:3-4)
izolarea – persoana depresivă nu simte nevoia de a se afla în compania celorlalţi şi de a comunica cu ceilalţi. – 1 Împăraţi 19:3,4 Psalmul 55:2 – 7
„Eu zic: „O, dacă aş avea aripile porumbelului, aş zbura şi aş găsi undeva odihnă!” Da, aş fugi departe de tot şi m-aş duce să locuiesc în pustiu”. – (Psalmul 55:6-7)
iritabilitate, mânie, autocompătimire. – Iona 4:1 – 4 , Numeri 11:10 – 15 , Iov 6:1 – 3
Lucrul acesta n-a plăcut deloc lui Iona, şi s-a mâniat. …….. Acum, Doamne, ia-mi viaţa, căci vreau mai bine să mor decât să trăiesc!” Domnul a răspuns: „Bine faci tu de te mânii?” (Iona 4:1-4)
dezinteres pentru activităţile cotidiene – Ezechiel 3:14 – 18
imagine de sine scăzută, autocritică, sentimente de vinovăţie – Matei 26:73 – 75 , Matei 27:3,4
„Şi Petru şi-a adus aminte de vorba pe care i-o spusese Isus: „Înainte ca să cânte cocoşul, te vei lepăda de Mine de trei ori.” Şi a ieşit afară şi a plâns cu amar”. (Matei 26:75)
disperare şi lipsa speranţei – când persoana depresivă nu mai vede nici o cale de ieşire din situaţia în care se află, dar doreşte cu orice preţ să iasă şi de obicei îi rămâne o singură soluţie – moartea. Este cazul lui Moise, Ilie, Iona, Iov, Pavel. 2 Corinteni 1:8, 9
Comentários