Cine sunt Evanghelicii şi Penticostalii
- Biserica Eben Ezer Castellon
- 31 ian. 2015
- 6 min de citit
Ce anume definește un creștin ca și evanghelic, și câți sunt astăzi în lume? Analiza aceasta spune amănunțit despre două definiții a termenului găsite în World Christian Database (WCD, Brill, 2007) și Operation World (OW; Biblica, 2010) și specifică cum aceste definiții duc la estimări diferite. Aceste două resurse sunt singurele care declară Evanghelismul ca și o mișcare globală, luând în considerare cercetarea locală, în particular studii și sondaje de opinie.

World Christian Database
World Christian Database (WCD) este o resursă online bazată pe the World Christian Encyclopedia (Oxford University Press, 1982, 2001) și pe World Christian Trends (William Carey Library, 2001). Datele pentru WCD sunt adunate, analizate și actualizate mereu de către angajații full-time din Centrul de Studii despre Creștinismul Global, din Seminarul Teologic Gordon-Conwell (South Hamilton, MA, SUA).
WCD-ul folosește în prezent o modalitate de abordare „constructivă” pentru a defini Evanghelicii: Evanghelismul este o mișcare, în primul rând cuprinsă în Protestantism, ce constă din toți membrii bisericii afiliați ce se auto-identifică ca și evanghelici. Creștinii sunt de asemenea considerați evanghelici atunci când fac parte dintr-o biserică, congregație sau denominație evanghelică. Caracteristicile evanghelicilor includ religia personalizată (a fi ”născut din nou”), dependența de Biblie ca și Cuvânt al lui Dumnezeu, predicarea regulată și/sau evanghelismul. Această modalitate de abordare structurală face ca WCD-ul să afirme că există 706 denominații evanghelice în toată lumea cu un total de aproximativ 300 de milioane de credincioși.
Operation World
Operation World (OW) a cunoscut 7 ediții din anul 1964 încoace, cea mai recentă fiind lansată în Octombrie 2010. Lansată de către Patrick Johnstone și în actualitate continuată de Molly Wall, Operation World este un material ușor de citit și accesibil, făcut anume mai ales pentru misionari și pentru persoane care au în minte misiunea (cu alte cuvinte, pentru evanghelici).
Filozofia lui Operation World pentru a defini și a număra evanghelicii se focalizează pe teologia Evanghelismului de a defini partizanii, nu atât de mult pe structura sau experiența credincioșilor (cum se întâmplă în cazul lui WCD). Evanghelicii sunt în mare măsură Protestanți, Independenți sau Anglicani, dar unii sunt Catolici sau Ortodocși. OW-ul defineşte Evanghelicii ca fiind membrii afiliați unei biserici care mențin 4 calități: o credință puternic înrădăcinată în Hristosul crucificat, o experiență personală de convertire, o fundație teologică în Biblie ca și Cuvântul lui Dumnezeu și un misionarism evanghelic activ sau predicarea Evangheliei.
Asemănător lui World Christian Database, editorii lui OW calculează numărul Evanghelicilor prin estimarea denominațiilor. Editorii analizează fiecare denominație și determină ce procentaj din acel grup se aseamănă în teologie și practică cu definiția de ”Evanghelic”. În timp ce multe denominații ar fi considerate 100% ca și Evanghelice de către WCD și OW, multe altele nu împart criteriul strict auto-definitoriu ai lui WCD. Acestora le sunt atribuite un procentaj Evanghelic mai mare de către editorii OW-ului.
Folosind această metodă, OW constată că existau 550 de milioane de evanghelici în toată lumea în anul 2010.
Comparând cifrele
Diferența dintre definițiile lui OW și WCD se găsește în mare măsură în faptul că OW folosește un criteriu teologic când numără evanghelicii. WCD-ul este bazat pe niște date denominaționale asemănătoare dar urmărește o definiție structurală. WCD-ul defineşte denominații particulare ca și Evanghelice, așadar considerând toți membrii în rolurile de creștini evanghelici în bisericile acestor denominațiuni (aceste denominațiuni au în mod caracteristic legături istorice cu Reforma). Estimarea lui OW teologic bazată pe 550 de milioane de evanghelici, este în mod semnificativ mai mare decât estimare structurală a lui WCD, de 300 de milioane.
Aceste două resurse competente exemplifică faptul că numărătoare evanghelicilor rezultă dintr-un interval de estimări. Poate fi dificil să compari estimările deoarece ele sunt generate din definiții, metodologii și categorii diferite. Evanghelismul nu este un fenomen monocromatic, în ciuda multor asemănări în teologie și experiență. Cu toate acestea, se poate afirma că în general numărul evanghelicilor din toată lumea era situat între 300 și 500 de milioane de persoane, în anul 2010.
La nivel mondial, se așteaptă ca Evanghelismul să mențină o creștere importantă odată cu venirea anului 2020 (în jur de 2 % pe an). Operation World menționează că Evanghelismul crește mult mai rapid între anii 1970 și 2020 (3.3 %), comparat cu World Christian Database (2.6%). Cu toate acestea, în perioada de zece ani dintre 2010 și 2020, OW-ul afirmă ca această mișcare va crește mai încet (1,8 % pe an), comparat cu WCD (2.0 % pe an). Amândouă resursele raportează că Evanghelismul crește cel mai rapid în Africa, Asia și America Latină (în jur de 4 % pe an). America de Nord este continentul cu cel mai mare procentaj evanghelic din totalul populației, atât în 2010 cât și în 2020. În ciuda faptului că Evanghelismul istoric provine din Europa, acest continent are mult mai puțini evanghelici decât Africa, Asia, America de Nord și America Latină, atât în termeni numerici cât și în procentaje (mai puțini în procentaje inclusiv decât Oceania), în anii 2010 și 2020.
Penticostalii
Penticostalii și Carismaticii sunt cel mai bine conceptualizați ca și un singur și interconectat ansamblu de mișcări. Totuși, mișcarea poate fi împărțită în trei tipuri.
Penticostalii (de Tip 1)
Penticostalii sunt definiți ca fiind cei ce se asociază cu denominațiuni ce se identifică pe ele însele în mod explicit în termeni penticostali, sau cu alte denominațiuni ce luate în ansamblu sunt fenomenologic penticostale în învățătură și practică. Denominațiile penticostale cred că toți creștinii trebuie să caute o experiență religioasă de post-convertire numită „botez în Duhul Sfânt”, iar un credincios botezat de Duhul poate să primească unul sau mai multe daruri supranaturale cunoscute de Biserica Primară, mai ales vorbirea în alte limbi.
Carismaticii (de Tip 2)
Tipul 2 recunoaște existența persoanelor penticostale în cadrul tradițiilor Anglicane, Romano-Catolice, Ortodoxe și Protestante. Aceștia sunt denumiți „Carismatici” și sunt desemnați de fiecare țară ca și Carismatici-Catolici, Carismatici Anglicani și așa mai departe, indicând în acest fel reînnoirea spirituală în interiorul tradiției existente. Carismaticii de obicei spun despre ei că sunt „înnoiți în Duhul”, vorbind astfel de un eveniment cu o putere supranaturală. Ei apar și rămân în grupuri de renaștere organizate în cadrul denominațiunilor lor mai vechi non-penticostale, în loc să le părăsească pe acestea și să se alăture denominațiunilor penticostale. Asemănător penticostalilor, ei declară unele sau toate darurile Duhului Sfânt, fiind incluse semnele și minunile, dar vorbirea în alte limbi este considerată opțională.
Carismaticii Independenți (de Tip 3)
Mii de schismatici sau alte Biserici Carismatice Independente au luat ființă din denominațiunile Penticostale și Carismatice deja stabilite; acești independenți sunt acum mai mulți decât cei ce fac parte din celelalte tipuri. Ei sunt creștini, ce fără a avea nici o legătură, sau nefiind afiliați denominațiunilor Penticostale sau Carismatice, practică darurile Duhului (punând mult mai puțin accentul pe vorbirea în alte limbi) și accentuează semnele și minunile. Nu se identifică nici ca Penticostali (de Tip 1) și nici ca şi Carismatici (de Tip 2).
Date demografice la nivel mondial
În perioada 1970-2010 mișcările de reînnoire a Carismaticilor și a Penticostalilor au crescut de aproape patru ori mai mult decât procentajul Creștinismului și populația lumii în ansamblu. Se așteaptă ca în anul 2020 acestea să crească aproape de două ori mai rapid decât celelalte două. În 2010, aceștia au alcătuit mai mult de a patra parte a creștinilor din toată lumea şi acest procentaj va continua să crească în viitor. În ce privește tipurile de creștini ce fac parte din aceste mișcări, Carismaticii au crescut cel mai repede în decursul perioadei de 40 de ani (din 1970-2010), dar Penticostalii au să crească mai repede decât celelalte două tipuri în următoarea perioadă de 10 ani (2010-2020). Aceste mișcări au crescut cel mai repede în Asia și-n America Latină în decursul perioadei de 40 de ani, iar în Asia și-n Africa vor creşte cel mai mult de-a lungul perioadei de 10 ani. În 2020, America Latină va avea cel mai mare procentaj de carismatici și penticostali, urmată de America de Nord și Africa.
În 1970, țările cu cei mai mulți locuitori Carismatici și Penticostali au fost Statele Unite, Brazilia și Republica Democratică de Congo. În Congo se afla cea mai mare concentrație de penticostali din toată lumea (23.8%), datorită mișcărilor cu caracteristici penticostale ce erau în creștere printre africanii indigeni, în secolul XX. În 2020, țările cu cei mai mulți penticostali și carismatici, probabil vor fi Brazilia, Statele Unite, China și Nigeria.
Comments