top of page

China şi Iranul continuă să trimită creştinii la închisoare

Doi creştini sunt condamnaţi în China pentru „repetiţii de cor”, 18 creştini sunt condamnaţi în Iran pentru diverse „delicte”, iar pastorul Saeed Abendini este bătut cu brutalitate în închisoare.

Creştinii din China arestaţi pentru participare la „repetiţii de cor”

Zhao Weiliang şi Cheng Hongpeng au fost condamnaţi la patru şi respectiv trei ani de închisoare, pentru „folosirea unui cult pentru a obstrucţiona justiţia”.

Zhao Weiliang y Cheng Hongpeng au fost arestaţi în urmă cu un an, mai exact în 25 Iunie 2014, când împreună cu alţi 22 de creştini, membri ai corului bisericii lor, s-au întâlnit pentru a face repetiţii. Chen Jiangang, un avocat care îi reprezintă pe cei doi membri ai bisericii din Shandong, a spus că aceştia la momentul arestării au fost acuzaţi de crime de cult. Procesul acestora a început în 22 Aprilie şi în 28 Mai a fost pronunţată sentinţa: patru ani de închisoare pentru Zhao Weiliang şi trei ani pentru Cheng Hongpeng.

Odată cu cei doi a mai fost arestată şi Wang Aimei care a rămas deţinută timp de aproape un an, iar în 22 Mai a fost eliberată, fără nici un fel de sancţiune penală.

Informaţia despre cei trei creştini arestaţi a fost furnizată de organizaţia China Aid, care asigură asistenţă juridică în cazuri ca acestea, pentru a garanta creştinilor nevinovaţi că nu vor fi penalizaţi pentru că îşi practică religia, încurajând acei avocaţi ce sunt dispuşi să utilizeze propriile fonduri pentru apărarea unor cazuri similare, ca aceştia să ia poziţie în contra acestor persecuţii nedrepte îndreptate împotriva drepturilor cetăţenilor chinezi la libertate religioasă. (China Aid)

18 creştini sunt arestaţi în Iran pentru plantarea de biserici în case

În ultimele trei luni, tribunalele iraniene au condamnat 18 creştini la închisoare, capetele de acuzare fiind evanghelizare şi plantarea de noi biserici clandestine în case.

Cei 18 au fost condamnaţi între a doua jumătatea a lunii martie şi a doua jumătate a lunii mai, conform unei informaţii emise de Radio Farda (radio din Iran). 13 dintre aceştia erau din localitatea Shahin Shahr şi formau parte dintr-un grup al bisericii, care au fost arestaţi în anul 2013. Perioada arestului, în care au fost interogaţi de nenumărate ori, a fost destul de lungă, fiind eliberaţi doar cu o lună înaintea procesului. Fiecare a primit o pedeapsă de un an închisoare şi interdicţia de a părăsi ţara timp de doi ani.

Ceilalţi cinci, care au fost condamnaţi de diferite tribunale de pe tot cuprinsul ţării, au fost condamnaţi cu pedepse cu închisoarea între 10 ani şi 9 luni.

Conform agenţiei Fox News, creştinii iranieni au fost condamnaţi conform articolului 500 din Codul Penal Islamic, care spune că „orice persoană care se amestecă în orice fel de propagandă contra Republicii Islamice Iran, sau în ajutorul grupurilor de opoziţie, va fi condamnată la închisoare între 3 luni şi un an”.

Când preşedintele Hassan Rouhani a venit la putere în 2013, acesta a promis că se va îmbunătăţi libertatea religioasă în ţară. Informaţia recentă că echipa naţională de fotbal a numit căpitan al echipei, pentru prima dată în istoria ţării, un creştin, a fost văzută de unii ca o astfel de evidenţă.

În schimb, o purtătoare de cuvânt al Elam Ministries a spus că acest lucru este doar un fel de reclamă de vitrină, atâta timp cât noii convertiţi la creştinism sunt în continuu arestaţi şi trimişi la închisoare. „Aceasta este o ţară în care nu se poate tipări Biblia în persană, limba naţională. Prea puţin interesează micile îmbunătăţiri ce se văd, într-o naţiune unde acest lucru nu este posibil”, a spus aceasta.

Numeroşi creştini întemniţaţi s-au confruntat cu prelungirea condamnării, inclusiv Farshid Fathi, care a pierdut un apel la sfârşitul lunii mai, pentru un an adiţional la pedeapsa iniţială de şase ani. Fathi s-a convertit de la islam la creştinism la vârsta de 17 ani şi este întemniţat din anul 2010.

Conform unui raport al ONU, din luna martie a acestui an, 69 de noi convertiţi la creştinism au fost arestaţi în Iran timp de cel puţin 24 de ore. „Autorităţile au continuat să se informeze, luând în vizor liderii bisericilor din case, în special cei de origine musulmană. Creştinii noi convertiţi de asemenea continuă să se confrunte cu restricţii la posibilitatea de a asista la sărbătorile religioase”, se spune în raport.

Un raport al Grupului Parlamentar pentru libertatea de religie sau de credinţă, publicat tot în martie, spune că: „orice creştin nou convertit în Iran, precum şi orice creştin care lucrează între persoanele de origine musulmană, se ştie că sunt deja supervizaţi de către Ministerul de Inteligenţă şi Securitate, sau acesta poate să-i identifice şi să înceapă monitorizarea lor, în orice moment”. (Christian Today)

Pastorul Saeed Abedini este bătut cu brutalitate în închisoare de către ceilalţi deţinuţi

Pastorul Saeed Abedini, cetăţean american de origine iraniană, care se află deţinut în Iran de mai bine de doi ani, a fost bătut cu brutalitate de către colegii de temniţă într-un atac neprovocat, în închisoarea unde acesta se află deţinut.

Pastorul a  fost lovit de multe ori în faţă, încât loviturile i-au provocat umflături ale ochilor, fără ca gardienii să intervină.  Centrul American pentru Lege şi Justiţie, care reprezintă pe soţia pastorului în Statele Unite, a spus că deţinuţii au distrus de asemenea şi o masă pe care pastorul o folosea pentru citit şi studiu, în timpul bătăii care i-au administrat-o lui Abedini.

Pastorului i s-a permis să fie consultat de un medic din închisoare, care a determinat că acesta nu are nici un os rupt. Zilele următoare i s-a permis unui membru al familiei să-l viziteze şi să-i vadă rănile.

„Este oribil pentru mine şi pentru familia mea că Saeed a fost bătut din nou în închisoare. Viaţa lui Saeed este în continuu ameninţată, nu pentru că este american, ci pentru că a abandonat islamul şi s-a convertit la creştinism. Este ora să se obţină eliberarea lui până nu este prea târziu”, a spus Naghmeh Abedini, soţia pastorului.

Saeed Abedini a fost arestat în Iran în anul 2012 în timp ce lucra într-un orfelinat pentru copii, mai târziu fiind condamnat la opt ani de închisoare. În timpul detenţiei s-a confruntat cu mai multe bătăi primite de la colegii de temniţă şi chiar de la proprii gardieni. (NoticiaCristiana.com)

 
 
 

Comments


bottom of page