top of page

Chemare la rugăciune pentru eliberarea pastorului Saeed Abedini

Abedini pastor

pastorul Saeed Abedini


În 26 Septembrie se împlinesc doi ani de când pastorul Saeed Abedini este deţinut în Iran, pentru motivul că este creştin.  Cu această ocazie, soţia acestuia vrea să impulsioneze o campanie de rugăciune pentru eliberarea soţului ei. Într-un video difuzat pe Internet, Naghmeh Abedini, soţia pastorului Saeed, face o chemare comunităţii creştine pentru ca să se unească la acest demers. Iată conţinutul apelului din acest video:

„La 26 Septembrie se împlinesc doi ani de când soţul meu şi pastorul Saeed a fost arestat în Iran. Cu această ocazie vrem să convocăm o zi de rugăciune pentru a ne aminti de pastorul Saeed şi de alţi prizonieri din cauza credinţei, dar de asemenea avem oportunitatea de a ne uni ca şi Trup al lui Hristos pentru a vedea mâna lui Dumnezeu, când ne vom împreună. Uneşte-te cu mine în această zi specială şi să ne rugăm împreună”.


În timpul acestor doi ani, Abedini a fost torturat în una din cele mai temute închisori din Iran. Cu toate acestea, el continuă să se menţină ferm în credinţă. Abedini a fost condamnat la 8 ani de închisoare, pentru că este creştin.

Înainte de a fi arestat în 2012, acest pastor conducea o prosperă comunitate creştină, dar în clandestinitate, datorită poziţiei ostile a guvernului iranian faţă de cei ce cred în Isus.

Recent, o notă informativă a comisiei pentru drepturile omului din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), a declarat arestarea lui Saeed ca fiind „arbitrară” şi a cerut eliberarea lui imediată. (sursa Mundo Cristiano)

Abedini - familia

Familia Abedini


Abedini s-a născut în Iran şi la vârsta de 20 de ani s-a convertit la creştinism. În 2002 s-a căsătorit cu Naghmeh, de origine iraniană dar care locuia în Statele Unite şi cu ajutorul acesteia a primit cetăţenia americană. Din acel moment, pastorul a călătorit de mai multe ori între Statele Unite şi Iran, pentru a se implica în viaţa creştinilor de acolo.

În 2009, Abedini a fost arestat de către funcţionari iranieni şi interogat despre convertirea lui la creştinism. Chiar dacă a fost pus în libertate, a fost avertizat despre riscurile la care se supunea dacă va participa în activităţile bisericilor din Iran. Cu toate precauţiile pe care şi le-a luat în următoarele vizite, în Iulie 2012, a fost arestat din nou şi de atunci se află în închisoare.

Cazul său a ieşit la lumină şi apoi difuzat în toată lumea, prin intermediul unei scrisori pe care el a reuşit să o trimită din închisoare, în care denunţa motivele arestării sale şi condiţiile inumane la care este supus de către torţionari.

„Aceasta îmi este viaţa, într-o zi îmi spun că voi fi eliberat şi voi putea să-mi văd copiii şi în ziua următoare îmi spun că va mai trebui să petrec mult timp în închisoare pentru credinţa mea în Isus”, spune Abedini în scrisoare. „ Într-o zi nu mai pot de durerile provocate de loviturile primite la interogatorii şi în ziua următoare mă tratează cu amabilitate şi îmi oferă bomboane. (…) Legat în lanţuri pentru Domnul Isus Hristos, este locul unde se învaţă cum poţi să-l iubeşti pe vrăşmaşul tău din toată inima”.

„Întotdeauna i-am cerut lui Dumnezeu să mă facă un bărbat spiritual”, continuă pastorul în scrisoare. „Nu mi-am dat seama că pentru a ajunge să fi un om al lui Dumnezeu avem nevoie să trecem prin proba nicovalei şi a ciocanului. Este un proces dificil trecerea de la cald la rece pentru a fabrica oţelul”, a spus referindu-se la modul arbitrar la care este supus la închisoare.

Superintendentul General de la Asemblies of God, George O.Wood, a numit scrisoarea lui Abedini ca pe „o scrisoare paulină din timpurile noastre”, scrisoarea fiind publicat pe site-ul oficial al acestei organizaţii penticostale.

La 27 Ianuarie 2013, pastorul Abedini a fost condamnat la opt ani de închisoare „pentru ameninţarea siguranţei naţionale a Iranului datorită lideratului în bisericile creştine care se adună în casele particulare”. Sentinţa a fost rostită doar în formă verbală de către judecătorul Pir-Abassi (cunoscut ca şi judecătorul spânzurătorii), avocatul apărării neprimind nici un document, deşi legislaţia iraniană stipulează că orice sentinţă definitivă trebuie prezentată în scris.

Din acel moment, pastorul Saeed Abedini a rămas constant în ochii presei internaţionale, atât al celei cu tematică creştină, cât şi a celei laice. Vreau să las doar câteva titluri ale atâtor articole care s-au scris despre el în această perioadă:

„Abedini se află în izolare completă în închisoarea din Iran” – 07 Februarie 2013

„Cazul Abedini este prezentat în faţa Comisiei pentru Drepturile Omului de la ONU” – 12 Februarie 2013

„Saeed Abedini este constrâns ca să-şi renege credinţa” – 22 Februarie 2013

„Naghmeh, soţia lui Saeed: nu mă văd în stare să le spun copiilor că nu-şi vor vedea tatăl decât peste opt ani” – 16 Martie 2013

„John Kerry cere eliberarea imediată a pastorului Abedini” – 25 Martie 2013

„Saeed Abedini îşi pierde cunoştinţa în urma groaznicelor bătăi primite” – 17 Aprilie 2013

„Sănătatea lui Abedini se înrăutăţeşte la închisoare” – 15 August 2013

„Parlamentul European cere eliberarea lui Saeed Abedini” – 14 Octombrie 2013

„Obama cere eliberarea deţinuţilor pentru credinţă din toată lumea” , specificând cazul misionarului Kenneth Bae din Corea de Nord şi a pastorului Saeed Abedini din Iran – 6 Februarie 2014

„Abedini este ameninţat cu moartea la închisoare de către membrii IS (statului islamic)” – 13 August 2014 (Sursa: Protestante Digital).

Abedini - COPIII

Copiii familiei Abedini


Saeed Abedini s-a transformat într-un simbol al Bisericii Prigonite din vremurile noastre, reprezentând pe atâţia alţi credincioşi, mulţi dintre aceştia rămânând probabil în anonimat pentru totdeauna, aici pe acest pământ. Cazul lui Richard Wurmbrand şi al lui Traian Dorz (deşi nici pe departe nu sunt singurii), sunt cunoscute publicului român prin intermediul cărţilor pe care aceştia le-au scris, în care descriu condiţiile inumane la care au fost supuşi în timpul detenţiei. Noi azi ne bucurăm de libertate religioasă în România şi în atâtea ţări din lume unde au ajuns concetăţenii noştri. Dar azi, contrar tuturor aşteptărilor, Biserica lui Hristos este mai persecutată ca oricând. Ajunge doar să citim primele titluri care apar în presă sau să vizionăm ştirile şi ne este de ajuns.

Profit de această ocazie şi vreau să provoc pe toţi românii de pretutindeni să-şi pună deoparte doar câteva minute în ziua de 26 Septembrie şi să ne rugăm împreună pentru eliberarea pastorului Saeed Abedini şi a altor mii de deţinuţi pentru credinţa lor, din toată lumea.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!!!

 
 
 

Comentarios


bottom of page