Cei doi pastori deţinuţi în Sudan au fost eliberaţi
- Biserica Eben Ezer Castellon
- 6 aug. 2015
- 3 min de citit
Rugăciunile credincioşilor din întreaga lume, presiunea internaţională şi eforturile diplomatice ale mai multor ţări occidentale, au determinat autorităţile de la Kartum să dea înapoi în procesul celor doi pastori originari din Sudanul de Sud, arestaţi de vecinii lor din nord, în urmă cu opt luni. (Mai multe informaţii despre acest caz puteţi afla din articolele: Doi pastori din Sudan sunt în pericol de a fi condamnaţi la moarte şi Procesul pastorilor arestaţi în Sudan s-a amânat pentru ziua de 16 Iunie)
Cei doi pastori ce au fost deţinuţi în Sudan, acuzaţi printre altele de spionaj şi subminare a puterii de stat, au fost puşi în libertate de către judecătorul Tribunalului Central din Kartum, Ahmed Ghaboush. Dacă ar fi fost găsiţi vinovaţi de acuzaţiile ce le-au fost aduse, puteau să fie condamnaţi la moarte.
Pastorul Yat Michael, originar din Sudanul de Sud, se afla la Kartum în luna decembrie 2014, pentru un tratament medical pentru fiul său, şi în ziua 14 a aceleiaşi luni a fost arestat după ce predicase într-o biserică evanghelică din capitala sudaneză. Pastorul Peter Yen a fost arestat în ianuarie 2015, când s-a dus să se intereseze la autorităţi de situaţia lui Michael. Amândoi pastorii au fost daţi la început ca dispăruţi, după care autorităţile sudaneze au recunoscut că sunt arestaţi pentru delicte împotriva statului.
Agenţia germană de ştiri DPA, a informat că judecătorul l-a găsit vinovat pe Yat Michael de violare a păcii (art. 69), iar Peter Yen (cunoscut şi sub numele de David Reith) a fost găsit vinovat de gestiunea unei organizaţii criminale sau teroriste (art. 65). Cu toate acestea, judecătorul a ordonat punerea imediată a pastorilor în libertate, deoarece deja au îndeplinit pedepsele pentru aceste delicte, în cele opt luni cât au stat în închisoare.
Experţi au spus că s-au temut să nu fie declaraţi vinovaţi de acuzaţii mai grave, considerând că judecătorul se afla sub presiune pentru a echilibra aşteptările locale ale unui stat guvernat de legea islamică Sharia, şi normele internaţionale ale drepturilor omului.
Ultima sesiune a procesului a avut loc în ziua de 23 Iulie, când echipa de avocaţi şi-a prezentat în scris acuzaţiile finale. Observatori din diferite ambasade au fost prezenţi la proces în acea zi. Un funcţionar din Ministerul de Justiţie sudanez a spus unuia din avocaţii pastorilor că gradul de interes al cazului a determinat guvernul să urmărească procesul cu un interes deosebit.
Thabhit Al Zubir, unul din avocaţii pastorilor i-a cerut judecătorului în 23 Iulie să abandoneze cazul deoarece apărarea a demontat toate acuzaţiile formulate împotriva celor doi bărbaţi şi nu existau probe contra lor. De asemenea, avocaţii au argumentat că cei doi pastori au fost arestaţi ilegal de către Forţele de Inteligenţă şi Securitate din Serviciul Naţional (NISS).
Printre martorii pe care apărarea i-a chemat să depună mărturie a fost şi un ex-general din armata sudaneză şi candidat la preşedinţie în 2010, care a demontat acuzaţiile de folosire a unor documente clasificate (secrete) de către cei doi pastori.
Procesul a fost lung, cu sesiuni în 31 Mai, 16 Iunie, 2 Iulie, 14 Iulie şi 23 Iulie. În ultimele două luni, pastorii au fost duşi la închisoarea de maximă securitate din Kober, unde li s-a interzis accesul atât avocaţilor cât şi membrilor familiei. Avocaţilor li se permitea doar 15 minute de discuţie cu clienţii lor înaintea fiecărei sesiuni a procesului.
Conform unui comunicat al Christian Solidarity Worldwide (CSW), pastorul Michael a declarat la ieşirea din închisoare: „Acum mă simt liber, deoarece am fost mai multe luni la închisoare. Mă simt ca şi cum m-aş fi născut din nou”. De partea lui, preşedintele executiv al CSW, Mervyn Thomas a celebrat informaţia spunând: „Suntem foarte mulţumiţi pentru eliberarea pastorilor. În timp ce îi dăm un bun venit acestei ştiri, continuăm să fim îngrijoraţi de neregularităţile cazului şi de persecuţia constantă a creştinilor în Sudan”.
Comentários