Bisericile goale din Europa sunt scoase la vânzare
- Biserica Eben Ezer Castellon
- 26 mar. 2015
- 5 min de citit
„Închiderea bisericilor în Europa, scoate în evidenţă rapida debilitare a credinţei creştine pe acest continent”, scrie prestigiosul Wall Street Journal, preluat de Evangelical Focus, „ un fenomen care este dureros atât pentru creştinii practicanţi, cât şi pentru cei care văd religia ca pe un factor unificator într-o societate inegală”.
Aproximativ 20 de skateboard-eri executau sărituri periculoase într-un edificiu al unei biserici vechi, supravegheaţi de un mozaic al lui Isus şi de câteva statui solemne ale unor sfinţi de piatră. Este Arnhem Skate Hall, o transformare curioasă şi incomodă a Bisericii Sfântul Iosif, care odată răsuna de cântece şi rugăciuni a celor aproape de 1000 de credincioşi ce o frecventau.
Este una din sutele de biserici închise sau ameninţate cu închiderea din cauza scăderii drastice a numărului de membri, care reprezintă o problemă pentru respectivele comunităţi, sau chiar pentru guverne, de-a lungul Europei Occidentale. Ce este de făcut cu edificiile care odată erau sfinte şi care acum sunt goale, fenomene ce marchează tot mai mult ţări precum Marea Britanie sau Danemarca?
Arnhem Skate Hall, nu poate dura mult timp. Biserica altădată maiestuoasă, acum este afectată de daune produse de ploaie şi are nevoie urgentă de reparaţii. Primăria trimite facturile şi impozitele la firma de patinaj, iar Biserica Romano-Catolică, ce încă este proprietara edificiului, încearcă să-l vândă la un preţ pe care nu şi-l poate permite.
Dificila situaţia a Arnhem Skate Hall, se repetă într-un continent care dintotdeauna s-a hrănit din creştinism, dar care se transformă într-un teritoriu tot mai secular. Închiderea bisericilor în Europa, evidenţiază rapida debilitare a credinţei creştine pe acest continent, un fenomen care este dureros atât pentru creştinii practicanţi, cât şi pentru cei care văd religia ca pe un factor unificator într-o societate inegală.
„În aceste mici localităţi care au o cafenea, o biserică şi câteva case, ce constituie de fapt esenţa satului – spune Lilian Grootswagers, un activist care a luptat pentru salvarea bisericii în oraşul său din Olanda – dacă se abandonează biserica, vom asista la o schimbare majoră în ţara noastră”.
Tendinţele altor religii în Europa nu sunt aceleaşi ca ale creştinismului. Iudaismul ortodox, care este predominant în Europa (printre evrei), s-a menţinut relativ stabil. Islamul, de partea lui, a crescut datorită imigraţiei musulmanilor din Africa şi din Orientul Mijlociu. Numărul musulmanilor în Europa a crescut de la 4,1 % din populaţie în 1990, la 6 % în 2010 şi se preconizează să se ajungă la 8 % în 2030, ceea ce înseamnă un total de 58 de milioane de persoane, conform Centrului de Investigaţii Pew din Washington.
Pentru creştini, închiderea unei biserici care de multe ori se găseşte chiar în piaţa centrală a localităţii, este un eveniment emoţional. Aici oamenii s-au închinat, s-au simţit vinovaţi sau iertaţi, şi s-au rugat pentru o relaţie personală cu Dumnezeu. Chiar unii rezidenţi seculari se simt deranjaţi când astfel de simboluri cad în paragină sau sunt dărâmate.
Atunci când acestea se închid, autorităţile încearcă să menţină senzaţia unei comunităţi unite prin căutarea unor utilităţi importante pentru aceste edificii istorice. Dar astfel de proprietăţi comportă mari sume pentru întreţinere şi există anumite limite pentru numărul de biblioteci sau săli de concerte pe care o primărie le poate susţine financiar. Deci un proiect comercial este probabil unica soluţie. În toată Europa, numărul de biserici închise este mic, dar cifrele din anumite ţări totuşi vorbesc.
Criza spirituală din Europa
În Biserica Angliei se închid aproape de 20 de biserici pe an. Aproximativ 200 de biserici daneze sunt considerate neviabile sau foarte puţin utilizate. Biserica Romano-Catolică din Germania a închis aproximativ 515 biserici în ultima decadă. Dar tendinţa cea mai avansată se găseşte în Ţările de Jos. Liderii catolici estimează că două treimi din cele 1 600 de biserici au rămas nefuncţionale în decursul unei decade şi 700 din bisericile protestante din Olanda se aşteaptă să se închidă în decurs de patru ani.
„Cifrele sunt atât de ridicate că toată societatea este afectată”, spune doamna Grootswagers, activistă pentru viitorul Patrimoniului Religios, care lucrează pentru conservarea bisericilor. „Toată lumea se va confrunta cu mari edificii goale în cartierele lor”.
Statele Unite au evitat un val de închideri a bisericilor până acum, deoarece creştinii americani se menţin mai religioşi decât europenii. Dar investigatorii religioşi care observă descreşterea numărului de credincioşi, sugerează că SUA se va confrunta cu aceeaşi problemă în următorii ani.
Multe biserici europene au fost piesele centrale ale comunităţilor timp de secole. Rezidenţii sunt de multe ori uniţi cu cei care luptă împotriva deciziilor pragmatice de a le transforma în magazine sau birouri. Doamna Versteegh vede în sala de patinaj un beneficiu pentru oraş, spunând că aceasta serveşte pentru protejarea edificiului şi oferă tinerilor o manieră constructivă de distracţie. Dar liderii locali catolici se opun în a sprijini o astfel de soluţie, pentru aura ei de rebeliune.
Pentru că aceste comunităţi luptă pentru a găsi soluţii pentru vechile lor biserici, unele dintre acestea sunt mai puţin onorabile ca altele. În Olanda o biserică a fost transformată în supermarket, alta într-o florărie, o a treia într-o librărie şi o alta în sală de sport. În Arnheim, un magazin de modă numit Humanoid ocupă un edificiu al unei biserici ce datează din 1889, cu garderobe feminine, expuse sub mozaicurile de sticlă.
În Bristol, Anglia, vechea biserică Sfântul Pavel s-a transformat în şcoală de antrenament al circului Circomedia. Operanţii spun că tavanele înalte sunt perfecte pentru numerele aeriene precum trapezele.
În Edinburg, Scoţia, o biserică luterană s-a transformat într-un bar de tematică Frankenstein, cu tuburi pentru baloane şi un monstru Frankenstein care atârnă de tavan noaptea. Jason MacDonald, unul dintre supraveghetorii localului spune că niciodată nu a auzit vreo plângere asupra reutilizării localului. „Este pentru un motiv foarte simplu: există sute şi sute de biserici vechi şi nimeni nu merge în ele”, spune Mac Donald. „Dacă ele nu ar fi reutilizate, s-ar menţine goale”.
Multe biserici, în special cele mai mici, se transformă în case de locuit şi a generat o industrie întreagă pentru a se conecta cu posibilii cumpărători. Bisericile din Anglia şi Scoţia au o listă de imobile disponibile în Internet, cu descrieri demne de o societate imobiliară. Biserica Sfântul Ioan din Bacup, Anglia, de exemplu, descrie că dispune de o hală înaltă, precum încăperi la subsol cu tavane boltite din piatră, preţul fiind de 160 000 de dolari.
Când Paul Clerment, s-a încorporat în anul 1958 în Ordinul Augustinienilor din Olanda, ordinul avea 380 de călugări. Acum mai dispune de 39, călugărul cel mai tânăr fiind de 70 de ani (părintele Clemente are 74) şi deja se discută planuri pentru a vinde biserica. „Este difici”, spune părintele Clemente. „Este foarte trist pentru mine”.
În Statele Unite, statisticile spun că între anii 2000 şi 2010, s-au adăugat aproximativ 5 000 de noi biserici. Cu toate acestea unii statisticieni gândesc că în viitor America se va apropia de Europa, deoarece numărul real de credincioşi a scăzut cu 3 % în aceiaşi perioadă de timp, iar populaţia este îmbătrânită. Dacă aceste tendinţe nu se vor schimba, într-o perioadă de 30 de ani situaţia din Statele Unite va fi la fel de rea precum este cea din Europa, în acest moment, comentează Scott Thumma, profesor de sociologie la Connecticut Hartford Seminary..
Comments